Теми статей
Обрати теми

Які документи необхідно надати самотній матері для отримання додаткової відпустки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Які документи необхідно надати самотній матері для отримання додаткової відпустки

 

Марія Колесниченко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Згідно із Законом України «Про відпустки» самотня мати, яка сама виховує дитину, має право на додаткову відпустку. Оскільки я перебуваю у другому шлюбі, у відділі кадрів, пославшись на лист Мінпраці, для підтвердження мого права на додаткову відпустку затребували довідку з органів РАГСу про те, що новий чоловік не всиновляв моєї дитини. Орган РАГСу таку довідку мені не видав, аргументуючи це тим, що її форму не встановлено, а підтвердженням відсутності факту всиновлення є свідоцтво про народження дитини. Без зазначеної довідки у відділі кадрів відмовляють у наданні додаткової відпустки. Що робити в такому разі?

(м. Київ)

 

Спочатку нагадаємо, що згідно зі

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР самотня мати має право на оплачувану додаткову відпустку тривалістю сім календарних днів без урахування святкових та неробочих днів.

У

листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 (див. «Оплата праці», 2008, № 1, с. 6) Мінпраці вкотре звернуло увагу, що для встановлення права на додаткову відпустку має застосовуватися таке визначення самотньої матері:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

— удова;

— жінка,

яка виховує дитину без батька (у тому числі й розлучена жінка, котра сама виховує дитину, якщо батько не проживає разом з дитиною та відсутні інші докази його участі у вихованні дитини, і саме за цих умов жінка, яка взяла шлюб, але її дитину новим чоловіком не всиновлено).

Отже, дійсно, виконуючи вимоги зазначеного

листа, для підтвердження свого права на додаткову відпустку як самотній матері жінка має надати роботодавцю такі документи:

1. Якщо жінка не перебуває в законному шлюбі:

— копію свідоцтва про народження дитини, в якій відсутній запис про батька або запис про батька зроблено за вказівкою матері;

— за наявності запису про батька — довідку з органів реєстрації громадянського стану про підставу внесення до книги записів відомостей про батька.

2. Якщо жінка — удова:

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про одруження;

— копію свідоцтва про смерть чоловіка.

3. Якщо жінка розлучена:

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про розірвання шлюбу;

— документ, що підтверджує факт неучасті батька у вихованні дитини (ухвала суду чи постанова слідчого про розшук відповідача за позовом про стягнення аліментів, рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування чи суду про відсутність участі батька у вихованні дитини).

4.

Якщо жінка перебуває у другому шлюбі:

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про розірвання шлюбу;

— документ, який підтверджує, що батько не бере участі у вихованні дитини;

довідку з органів реєстрації громадянського стану про те, що новий чоловік не всиновляв дитину.

Однак на практиці органи РАГСу довідки про те, що новий чоловік не всиновляв дитину, не видають. Це пояснюється таким.

Усиновлення відбувається за заявою усиновлювача до суду (

ст. 223 Сімейного кодексу України). Після винесення судом рішення про всиновлення на підставі Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів громадянського стану в редакції наказу Мін’юсту від 10.12.2007 р. № 1227/5, органами РАГСу вносяться відповідні зміни до актового запису про народження дитини. З урахуванням цих змін орган РАГСу видає нове свідоцтво про народження, а раніше видане свідоцтво про народження анулюється (ст. 233 Сімейного кодексу України). Це і є підтвердженням факту всиновлення.

На наш погляд, для отримання додаткової відпустки і на підтвердження того, що новий чоловік працівниці не всиновляв її дитину і жінка виховує її одна, необхідно надати:

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про розірвання шлюбу;

— документ, що підтверджує, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Оскільки органи РАГСу не видають довідки про те, що новий чоловік не всиновляв дитину, то можна надати свідоцтво про шлюб, яке підтверджує факт того, що жінка перебуває у другому шлюбі. На його підставі також можна встановити законного чоловіка працівниці.

На підставі цих документів визначається, чи всиновлено дитину, тобто за свідоцтвом про розірвання шлюбу визначається колишній чоловік працівниці, за свідоцтвом про шлюб — новий чоловік, а за свідоцтвом про народження — батько дитини. Якщо у свідоцтві про розірвання шлюбу та у свідоцтві про народження зазначено ту саму особу, це свідчитиме про те, що дитину новим чоловіком не всиновлено. Оскільки в результаті усиновлення старе свідоцтво про народження анулюється і видається нове, то в разі всиновлення батько дитини (усиновлювач) і чоловік працівниці буде тією самою особою.

І на завершення ще раз наголосимо: за відсутності факту всиновлення дитини жінці необхідно буде надати документ, який підтверджує, що людина, яка вписана у свідоцтво про народження дитини як її батько, але не є чоловіком матері, не бере участі у вихованні дитини. Такими документами, як уже зазначалося, є ухвала суду чи постанова слідчого про розшук відповідача за позовом про стягнення аліментів, рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини. У цьому випадку, як зазначило Мінпраці в листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, довідки з ЖЕКу про реєстрацію особи за місцем проживання для підтвердження неучасті у вихованні дитини буде недостатньо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі