Теми статей
Обрати теми

Застосування податкової соціальної пільги

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Застосування податкової соціальної пільги

 

Віктор КОСАРЧУК, директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПАУ

 

Працівника прийнято на нове місце роботи 18 серпня 2008 року. За робочі дні серпня йому нараховано заробітну плату в сумі 670 грн.

Чи має право такий працівник на застосування податкової соціальної пільги за новим місцем роботи до заробітної плати за серпень?

Який порядок застосування податкової соціальної пільги, якщо надалі заробітна плата працівника за деякі місяці не перевищить граничний розмір доходу, до якого застосовується така пільга, а за решту місяців перевищить цей розмір? Чи потрібно такому працівнику подавати заяву про відмову від застосування податкової соціальної пільги кожний раз, коли у зв’язку з таким перевищенням він не має права на пільгу?

(м. Зміїв Харківської обл.)

 

Згідно з п.п. 6.3.2 ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги.

Пунктом 4 Порядку подання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.2003 р. № 2035

, уточнено передбачений Законом № 889 порядок надання ПСП. Так, ПСП можна застосовувати з податкового місяця, в якому платник податків подав роботодавцю заяву про її застосування та відповідні підтверджуючі документи.

Конкретний розмір ПСП, на суму якої може бути зменшено місячну заробітну плату платника податку, установлено

пп. 6.1.1 — 6.1.3 ст. 6 Закону № 889. Відповідно до згаданих норм розмір звичайної ПСП дорівнює 50 % мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року.

У 2008 році розмір ПСП розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня 2008 року (515 грн.), тобто розмір звичайної ПСП у 2008 році дорівнює

257 грн. 50 коп.

У загальному випадку ПСП застосовується до нарахованої заробітної плати, розмір якої не перевищує суми, що дорівнює розміру прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (

абзац перший п.п. 6.5.1 ст. 6 Закону № 889). Із 1 січня 2008 року розмір прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи, установлено на рівні 633 грн. У зв’язку з цим гранична сума зарплати, до якої застосовується ПСП у 2008 році, дорівнює 890 грн. При цьому слід пам’ятати, що зміна розміру прожиткового мінімуму протягом 2008 року на граничний розмір заробітної плати, до якої застосовується ПСП, не впливає.

Таким чином, працівник має право на зменшення заробітної плати, нарахованої за серпень 2008 року в сумі 670 грн., на суму ПСП 257 грн. 50 коп., якщо своєчасно подав роботодавцю заяву про застосування ПСП за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461.

Надалі працівнику підприємства, який уже користується ПСП, періодично подавати роботодавцю нову заяву не потрібно, але в подальшому ПСП не застосовується до його заробітної плати за ті місяці, в яких перевищується граничний розмір доходу для застосування ПСП. При цьому, якщо заробітна плата працівника за деякі місяці не перевищила відповідного граничного розміру, до якого застосовується ПСП, а за інші місяці перевищила, то заяву про відмову від ПСП у зв’язку з кожним таким перевищенням роботодавцю подавати не потрібно. Отже, один раз подавши заяву на застосування ПСП, працівник матиме на неї право тільки щодо тих місяців, щодо яких нарахована зарплата не перевищує граничного розміру доходу, установленого п.п. 6.5.1 ст. 6 Закону № 889 (у 2008 році — 890 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі