Теми статей
Обрати теми

Умови праці працівників закладів охорони здоров’я

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Умови праці працівників закладів охорони здоров’я

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чергування лікарів у лікувальному закладі

 

Просимо дати роз’яснення з приводу організації чергування лікарів у лікувальному закладі, оскільки приймальне відділення не має змоги забезпечити цілодобового чергування лікарів. Адміністрація лікарні повинна залучити до чергування в лікарні не тільки лікарів стаціонару, але й поліклініки. Лікарі посилаються на те, що згідно із законодавством адміністрація не має права залучати їх до чергування без їхньої згоди.

Як на правових основах можна забезпечити цілодобове надання медичної допомоги населенню, а також хворим, які знаходяться на лікуванні у відділеннях у нічний час, святкові та вихідні дні?

(м. Київ)

 

Порядок організації чергувань у стаціонарі медичних працівників та оплати їх праці визначено у п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Чергування лікарів у стаціонарі має забезпечуватися штатними лікарями стаціонару за графіком роботи, який складається виходячи з норми робочого часу працівників. Якщо цих лікарів недостатньо, до чергувань у стаціонарі у вихідні, неробочі та святкові дні можуть залучатися лікарі закладу охорони здоров’я за їх згодою. Чергування здійснюються як у межах місячної норми їх робочого часу, так і за її межами.

Чергування в межах норми робочого часу здійснюється за рахунок зменшення тривалості робочого часу лікаря на амбулаторному прийомі. Залучення лікарів до чергувань у стаціонарі понад місячну норму оплачується згідно з чинним законодавством за фактично відпрацьований час: в одинарному розмірі понад оклад у разі виконання чергування в робочі дні тижня та у розмірі подвійної годинної ставки понад оклад — при залученні до роботи у вихідні, святкові чи неробочі дні (ст. 106 Кодексу законів про працю України).

Умови роботи закладу затверджуються правилами внутрішнього трудового розпорядку за погодженням з профспілковим комітетом

. Одним із розділів правил внутрішнього трудового розпорядку є організація праці колективу з метою забезпечення надання цілодобової та якісної медичної допомоги населенню (наказ МОЗ «Про затвердження Галузевих правил внутрішнього трудового розпорядку» від 18.12.2000 р. № 204-О). У цьому розділі адміністрація може передбачити залучення до чергувань у стаціонарі лікарів амбулаторно-поліклінічних підрозділів. На підставі цього виконання таких робіт має бути включено й до посадових обов’язків зазначених працівників.

 

Атестація робочих місць лікарів-рентгенологів

 

Наше підприємство займається приватною медичною практикою. Лікарі-рентгенологи проводять рентгенологічні дослідження пацієнтів, роботу яких віднесено до робіт у шкідливих умовах праці згідно зі Списком 1, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36. Які документи необхідно оформити для того, щоб медпрацівники мали право на пенсію за віком на пільгових умовах?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі

статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими та особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списками 1 та 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України 16.01.2003 р. № 36, та за результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442.

Таким чином, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є наявність професії або посади в зазначених

Списках та підтвердження шкідливих умов праці безпосередньо на кожному робочому місці за результатами атестації робочих місць.

Наказом по підприємству, організації створюється атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються у строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. До проведення атестації можуть залучатися проектні та науково-дослідні організації, технічні інспекції праці профспілок, інспекції Держгідротехнагляду.

Атестація робочих місць передбачає:

— установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці;

— санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;

— комплексну оцінку факторів виробничого середовища та характеру праці на відповідність їхніх характеристик до стандартів безпеки праці, будівельних та санітарних норм і правил;

— установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією;

— обґрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;

— визначення (підтвердження) права працівників на пенсію за віком на пільгових умовах за роботу у шкідливих та несприятливих умовах праці;

— складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад, робота на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за роботу у шкідливих та несприятливих умовах праці.

У зв’язку з тим, що

посади лікарів-рентгенологів передбачені у Списку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36, для набуття цією категорією працівників права на пенсію за віком на пільгових умовах необхідно провести атестацію їх робочих місць.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі