Теми статей
Обрати теми

Нарахування зарплати терапевту міської поліклініки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування зарплати терапевту міської поліклініки

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

Працівниця — терапевт першої кваліфікаційної категорії в міській поліклініці вийшла на роботу достроково з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи має вона право працювати на 0,8 ставки при неповному робочому дні? Якою має бути зарплата працівниці, якщо їй установлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 % та премію в розмірі 35 % від посадового окладу?

(м. Харків)

 

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. За бажанням жінки в період перебування у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Відповідно до ст. 56 Кодексу законів про працю України за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, у тому числі таку, яка знаходиться під її опікуванням або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний установлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Таким чином, законодавчо передбачено встановлювати неповний робочий день за бажанням жінки, яка вийшла на роботу достроково з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, і немає жодних обмежень щодо оплати праці пропорційно відпрацьованому часу в цих випадках. Отже, така жінка має право працювати на 0,8 ставки.

Наведемо приклад розрахунку заробітної плати такої працівниці.

При визначенні умов оплати праці та обчисленні заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я слід керуватися Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Відповідно до позиції 3 п.п. 2.2.5. Умов оплати праці лікарю-терапевту першої кваліфікаційної категорії міської поліклініки встановлюється 12 тарифний розряд, що з 01.10.2008 р. відповідає розміру посадового окладу 1155 гривень*.

* Посадовий оклад розраховано виходячи з діючої мінімальної заробітної плати 545 гривень та за тарифними коефіцієнтами III етапу Єдиної тарифної сітки, що запроваджені з 01.09.2008 р.

Ураховуючи, що лікар-терапевт працює в поліклініці на 0,8 ставки, то розмір його посадового окладу становитиме:

1155 грн. х 0,8 = 924 грн.

Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (п. 1.7 Умов оплати праці).

Відповідно до п. 4.4 Умов оплати праці медичним працівникам може установлюватись надбавка за високі досягнення у праці в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) . Зазначена надбавка установлюється в межах фонду оплати праці, а в разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни цю надбавку може бути зменшено або скасовано.

Таким чином, розмір такої надбавки для лікаря-терапевта першої кваліфікаційної категорії становитиме:

924 грн. х 50 % = 462 грн.

Преміювання працівників проводиться в межах фонду заробітної плати. Розмір премії працівника залежить від особистого внеску до загальних результатів роботи підрозділу, закладу та граничними розмірами не обмежується.

Тож, якщо наказом керівника закладу лікарю-терапевту встановлено премію в розмірі 35 % від його посадового окладу, то у грошовому виразі її розмір становитиме:

924 грн. х 35 % = 323,40 грн.

Підсумовуючи розраховані складові заробітної плати лікаря-терапевта, який працює в поліклініці на 0,8 ставки, визначимо її загальний розмір:

924 грн. (посадовий оклад) + 462 грн. (надбавка за високі досягнення — 50 %) + 323,40 грн. (премія — 35 %) = 1709,40 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі