Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ІНФЛЯЦІЯ У ВЕРЕСНІ 2008 РОКУ

За даними Державного комітету статистики України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у вересні 2008 року до попереднього місяця становив 101,1 %, до грудня попереднього року — 116,1 %.

 

КРИТЕРІЇ РОЗПОДІЛУ ПІДПРИЄМСТВ: МАЛІ, СЕРЕДНІ ТА ВЕЛИКІ

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання підприємницької діяльності» від 18.09.2008 р. № 523-VI «підкоригував» критерії розподілу господарюючих суб'єктів.

Як відомо, залежно від кількості працюючих та обсягу річного валового доходу підприємства поділяються на малі, середні та великі. Згідно із Законом № 523 малі підприємства — це ті, в яких менше 50 осіб працюючих і річний дохід не перевищує 70 млн грн. Великими потрібно вважати підприємства з чисельністю працівників понад 250 осіб та з річним доходом більше 100 млн грн. Відповідно до середніх належать усі інші суб'єкти господарювання.

Закон набув чинності 07.10.2008 р.

 

КОМПЕНСАЦІЯ САНАТОРНО-КУРОРТНОГО ЛІКУВАННЯ ЧОРНОБИЛЬЦЯМ

Постановою КМУ від 01.10.2008 р. № 885 установлено компенсацію санаторно-курортного лікування особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за 2005 — 2007 роки. Компенсація виплачується в таких розмірах:

— особам, які належать до категорій 1 і 2, — 250 грн., до категорії 3 — 175 грн., до категорії 4 — 125 грн.;

— особам, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, — 125 гривень;

— дітям, одному з батьків чи особі, яка їх замінює, — 150 гривень;

Виплата компенсації здійснюється органами, що організовують оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за умови подання зазначеною особою відповідної заяви, довідки (форма 070-0) та фінансового документа, що підтверджує оплату санаторно-курортного лікування за власні кошти.

 

ПОДАННЯ ДАНИХ ЩОДО ВИПЛАТИ РЕСТРУКТУРИЗОВАНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗГІДНО ЗІ СТ. 57 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ОСВІТУ»

У листі від 02.07.2008 р. № 11265/05-10 Пенсійний фонд України роз’яснив щодо подання даних до Фонду про здійснення виплат кредиторської заборгованості педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти відповідно до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів» від 09.09.2004 р. № 1994-IV .

Так, у листі ПФУ зазначає: якщо зазначені виплати здійснюються за період починаючи з липня 2000 року по серпень 2002 року, то страхувальнику необхідно подати до системи персоніфікованого обліку Індивідуальні відомості про застраховану особу з позначкою «коригуюча» з урахуванням сум надбавок за вислугу років та допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, які нараховані застрахованим особам, у тому числі і звільненим на момент їх нарахування.

 

ПОКУПЕЦЬ НЕРУХОМОГО МАЙНА — ЮРИДИЧНА ОСОБА Є ПОДАТКОВИМ АГЕНТОМ

Як випливає з листа ДПАУ від 07.10.2008 р. № 20313/7/17-0717, у разі якщо дохід від продажу нерухомого майна обкладається податком з доходів фізичних осіб і покупцем нерухомого майна виступає юридична особа, то податковим агентом виступає така юридична особа.

Тому така юридична особа зобов'язана утримати з доходу фізичної особи податок з доходів і перерахувати його до бюджету за своїм місцезнаходженням. Відповідно такий дохід і утриманий з нього податок податковий агент має відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «06».

 

ОХОРОНА ПРАЦІ

Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду наказом від 21.08.2008 р. № 184 затвердив Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам гірничодобувної промисловості.

Також Держгірпромнагляд розробив Правила охорони праці під час ремонту устаткування на підприємствах чорної металургії (наказ від 20.08.2008 р. № 183).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі