Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга для працюючих студентів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Податкова соціальна пільга для працюючих студентів

 

Віктор КОСАРЧУК, директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян ДПАУ

 

У березні 2008 року на роботу прийнято студента 3 курсу денної форми навчання з окладом 760 грн. на місяць. На той час студент навчався на контрактній основі у вищому навчальному закладі державної форми власності. При працевлаштуванні він подав заяву на застосування податкової соціальної пільги. У вересні 2008 року студента у зв’язку з успішним навчанням було переведено з контрактної форми на бюджетну, і йому було призначено стипендію, що виплачується з бюджету.

Який порядок застосування податкової соціальної пільги до заробітної плати такого працівника в цьому випадку?

(м. Донецьк)

 

Згідно з абз. «е» п.п. 6.1.2 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) на податкову соціальну пільгу в розмірі 150 % звичайної ПСП мають право платники податку — учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти.

Разом з тим відповідно до абз. «б» п.п. 6.3.3 Закону № 889 ПСП не може бути застосовано до зарплати платника податку, якщо він одночасно одержує стипендію, грошове чи майнове (речове) забезпечення, що виплачуються з бюджету.

У 2008 році розмір ПСП розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня 2008 року (515 грн.). Отже, у 2008 році розмір звичайної ПСП становить 257 грн. 50 коп., підвищеної ПСП (150 % від звичайної) — 386,25 грн.

У загальному випадку ПСП застосовується до нарахованої заробітної плати, розмір якої не перевищує суми, що дорівнює розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, діючому на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. (

абз. 1 п.п. 6.5.1 ст. 6 Закону № 889). З 1 січня 2008 року розмір прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи, установлено на рівні 633 грн. У зв’язку з цим гранична сума зарплати, до якої застосовується ПСП у 2008 році, становить 890 грн.

Таким чином,

студент, який не одержує стипендію з бюджету або одержує стипендію з інших, ніж бюджет джерел, має право на застосування ПСП до заробітної плати в розмірі 386,25 грн., але за умови, що його заробітна плата не перевищує 890 грн. на місяць.

При цьому слід пам’ятати, що згідно з визначенням, наведеним у

ст. 53 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III, студентом є особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого навчального закладу і навчається на денній (заочній), вечірній, дистанційній формах навчання з метою здобуття певних освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівнів.

Для документального підтвердження права на ПСП у розмірі 386,25 грн. працівнику-студенту необхідно подати роботодавцю заяву на застосування ПСП, а також довідку з навчального закладу про те, що він у ньому навчається та за умовами його навчання не передбачено виплати стипендії з бюджету. ПСП починає застосовуватися роботодавцем з податкового місяця, в якому працівник-студент подав роботодавцю зазначені заяву та довідку.

Стосовно студента, який одержує стипендію з бюджету, зауважимо, що він уже має пільгу в обкладенні податком з доходів. Так, відповідно до

п.п. 4.3.26 п. 4.3 Закону № 889 сума стипендії, що виплачується студенту з бюджету, але не вище суми, визначеної п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2008 році — 890 грн.), не включається до загального місячного чи річного оподатковуваного доходу. Тому працівник-студент, який одержує стипендію з бюджету, не має права на застосування ПСП до інших одержуваних ним доходів (п.п. «б» п.п. 6.3.3 Закону № 889).

У наведеному прикладі працівник-студент позбавляється права на застосування ПСП до заробітної плати починаючи із заробітної плати за вересень 2008 року. При цьому йому слід подати роботодавцю заяву про відмову в застосуванні ПСП, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі