Теми статей
Обрати теми

Доплати вчителю загальноосвітньої школи за звання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплати вчителю загальноосвітньої школи за звання

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Учителю початкових класів загальноосвітньої школи за результатами атестації присвоєно вищу категорію та звання «Учитель-методист». Крім того, вчитель має звання «Заслужений вчитель України». Стаж його педагогічної роботи — 42 роки.

Як розраховується заробітна плата такому вчителю? Чи правомірно бухгалтерія весь час пропонує йому написати заяву та відмовитись від одного із звань, мотивуючи тим, що це подвійна оплата однієї й тієї ж заслуги?

(Одеська обл.)

 

Дії бухгалтерії не є правомірними.

Пояснимо чому.

Основним нормативним документом, яким регулюються умови оплати праці працівників галузі освіти, у тому числі і вчителів загальноосвітніх навчальних закладів, є

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Наказом Міністерства освіти і науки України від 11.06.2007 р. № 471 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 р. № 643 «Про встановлення розмірів підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності»

до Інструкції № 102 було внесено зміни, якими передбачено підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) за педагогічне звання «Учитель-методист» на 15 відсотків.

Згідно з

постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 працівникам навчальних закладів за почесне звання «Заслужений вчитель України» встановлюється надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу.

Звертаємо увагу, що зазначені вище підвищення за звання «Учитель-методист» та надбавка за звання «Заслужений вчитель України»

не є взаємозамінними і мають здійснюватися одночасно. При офіційному й документальному підтвердженні обох цих звань не може йтися про написання заяви про відмову від одного із звань. Отже, згідно з чинним законодавством учитель має право отримувати вищезгадані і підвищення, і надбавку.

Таким чином, враховуючи те, що вчителю при атестації присвоєно вищу категорію, його посадовий оклад установлюється на рівні 12-го тарифного розряду (18-годинне тижневе педагогічне навантаження на ставку). Розмір посадового окладу збільшується на 15 відсотків за звання «Учитель-методист». До нового сформованого розміру посадового окладу встановлюються надбавка за почесне звання «Заслужений вчитель України» в розмірі 20 відсотків нового посадового окладу та надбавка за вислугу років у розмірі 30 відсотків також нового посадового окладу (понад 20 років стажу педагогічної роботи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі