Теми статей
Обрати теми

Тимчасове замісництво

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тимчасове замісництво

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чи має право лікар клініки інституту геронтології виконувати обов’язки заступника головного лікаря на час навчання останнього на курсах підвищення кваліфікації? Як правильно це оформити? Яким чином оплачується заміщення?

(м. Київ)

 

Виконання додаткових обов’язків наявними штатними працівниками реалізується через виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника та тимчасове замісництво.

Через відсутність нормативних актів України з цих питань на території України застосовуються законодавчі акти СРСР, якщо вони не суперечать Конституції України (постанова Верховної Ради України від 24.08.91 № 1545-ХІІ). Тому порядок оформлення зазначених вище способів виконання працівниками додаткових обов’язків, а також умови оплати їх праці, затверджені Державним Комітетом СРСР з питань праці та заробітної плати, продовжують діяти і сьогодні (роз’яснення від 29.12.65 р. № 30/39 з урахуванням змін, унесених постановою Державного Комітету СРСР з питань праці та заробітної плати та Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 р. № 521/30-18, далі — роз’яснення № 30/39).

Так, згідно з абз. 1 п. 1 роз’яснення № 30/39 тимчасовим замісництвом вважається виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це викликано виробничою необхідністю (відпустка, відрядження, хвороба, відпустка для догляду за дитиною до 3-х років).

У закладах охорони здоров’я виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника дозволяється як поряд зі своєю основною роботою, так і поза межами основного робочого часу за іншою посадою або професією, яке оформлюється наказом по закладу з оплатою до 50 відсотків основного посадового окладу (п. 3.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519).

Окремим випадком виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника є тимчасове замісництво, яке застосовується, як правило, у разі потреби заміщення керівників усіх рівнів — керівника закладу, його заступників та керівників структурних підрозділів, відділів. Тому цей спосіб покладання на працівника додаткових обов’язків є одним із способів перевірки на практиці його потенційних можливостей для включення до резерву на подальше просування по службі (лист Мінпраці від 20.01.2005 р. № 18-23).

З визначення тимчасового замісництва, наведеного в роз’ясненні № 30/39, випливає, що тимчасовий замісник, на відміну від виконуючого обов’язки тимчасово відсутнього працівника, виконує виключно чужі обов’язки, тобто на період замісництва він звільняється від виконання своєї роботи, обумовленої трудовим договором.

Тимчасове замісництво передбачає заміщення працівника, відсутнього через хворобу, відпустку, відрядження та з інших причин. При цьому, як передбачено в п. 2 роз’яснення № 30/39, призначення працівника виконуючим обов’язки керівника на вакантну посаду не допускається. Єдиним винятком є призначення на посаду керівника вищим органом управління. У такому разі протягом місяця з дня прийняття працівника до вищого органу управління необхідно подати документи для його призначення на цю посаду. У свою чергу цей орган у місячний строк із дня отримання документів повинен розглянути питання щодо призначення працівника.

Тимчасове замісництво за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) керівника установи. При цьому обов’язково слід пам’ятати обмеження, установлене ст. 33 КЗпП, згідно з яким тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається тільки за його згодою. Тобто і в цьому випадку доручити працівнику виконання додаткової роботи можна тільки за його згодою.

При тимчасовому замісництві працівнику-заміснику виплачується доплата в розмірі різниці між його фактичним окладом і посадовим окладом керівника, якого він заміщує

(абз. 2 п. 1 роз’яснення 30/39).

Штатним заступникам або помічникам відсутнього керівника (за відсутності посади заступника) різниця в окладах не виплачується. Окрім того, права на отримання відповідної доплати не мають і головні спеціалісти установи або організації в період тимчасового заміщення керівника. (У випадках, коли у керівника є декілька заступників (помічників), штатним заступником вважається перший заступник або старший помічник.)

Оплата праці при призначенні працівника, у тому числі штатного заступника (помічника) або головного інженера, виконуючим обов’язки за вакантною посадою, проводиться за умовами, передбаченими для цієї посади.

Окрім доплати у вигляді різниці в окладах тимчасовому заступнику може нараховуватися премія (

абз. 3 пп. «б» п. 1 роз’яснення № 30/39). Виплата премії тимчасовим заступникам проводиться за умовами і в розмірах, установлених за посадою керівника, якого вони заміщують, проте її нарахування здійснюється на посадовий оклад заступника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі