Теми статей
Обрати теми

Нарахування зарплати водію станції швидкої медичної допомоги

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування зарплати водію станції швидкої медичної допомоги

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

Як розрахувати заробітну плату водія I класу станції швидкої медичної допомоги, який займається перевезенням психічно хворих? Працівник має стаж роботи на цій посаді 8 років. Наказом керівника закладу йому встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 відсотків посадового окладу та премію в розмірі 30 відсотків посадового окладу.

(м. Дніпропетровськ)

 

При визначенні умов оплати праці та обчисленні заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я слід керуватися Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Відповідно до позиції 1 п.п. 2.2.23 розділу 2 Умов оплати праці водію станції швидкої медичної допомоги, який працює на автомобілі швидкої медичної допомоги з робочим об’ємом двигуна понад 3,5 л, установлюється 5-й тарифний розряд, що з 1 жовтня 2008 року відповідає розміру посадового окладу 741 грн.*

*Посадовий оклад розраховано виходячи з діючої мінімальної заробітної плати 545 грн. та за тарифними коефіцієнтами III етапу Єдиної тарифної сітки, що запроваджені з 01.09.2008 р.

Отже, керуючись п.п. 2.4.7 розділу 2 Умов оплати праці, яким визначено порядок установлення підвищень посадових окладів, проводимо розрахунок підвищення за керування санітарним транспортом і за шкідливі та важкі умови праці.

Відповідно до п.п. 2.4.4 розділу 2 Умов оплати праці водіям санітарних автомобілів місячні тарифні ставки підвищуються на 20 відсотків. Визначаємо розмір посадового окладу з урахуванням такого підвищення:

741 грн. х 1,2 = 889,20 грн.

Відповідно до п. 1.6 додатка 3 до Умов оплати праці водіям автомобілів спеціалізованих бригад з надання медичної допомоги та перевезення психічно хворих посадові оклади підвищуються на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Таким чином, визначаємо посадовий оклад з урахуванням підвищень за керування санітарним транспортом та у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці:

889,20 грн. х 1,25 = 1112 грн. (після заокруглення).

Далі, керуючись п. 4.6 розділу 4 Умов оплати праці, яким визначено порядок установлення надбавок, визначаємо розміри надбавок за класність та за тривалість безперервної роботи.

Відповідно до п.п. 4.5.3 розділу 4 Умов оплати праці водіям автотранспортних засобів установлюється щомісячна надбавка за класність до тарифної ставки в таких розмірах: водіям II класу — 10 відсотків; водіям I класу — 25 відсотків. Ця надбавка нараховується за фактично відпрацьований водієм час. Отже, розмір такої надбавки для водія I класу становить:

741 грн. х 25 % = 185,25 грн.

Відповідно до позиції 6 п.п. 4.1.1 розділу 4 Умов оплати праці водію станції швидкої медичної допомоги, який має стаж роботи на даній посаді 8 років, установлюється надбавка за тривалість безперервної роботи в розмірі 60 відсотків посадового окладу. Визначаємо розмір такої надбавки:

741 грн. х 60 % = 444,60 грн.

Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (п. 1.7 розділу 1 Умов оплати праці).

Надбавка за високі досягнення в праці встановлюється керівником закладу за критеріями, які відображають результати професійної діяльності працівника. Такими критеріями можуть бути: успішне виконання працівником завдань і обов’язків, ініціативність в роботі тощо.

Отже, наказом керівника закладу водію I класу станції швидкої медичної допомоги в межах фонду заробітної плати та відповідно до п. 4.4 розділу 4 Умов оплати праці встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 відсотків його посадового окладу. Згідно з абз. 2 п. 4.6 розділу 4 Умов оплати праці зазначена надбавка нараховується на посадовий оклад працівника з урахуванням підвищень. Розраховуємо розмір такої надбавки:

1112 грн. (посадовий оклад з урахуванням підвищення за керування санітарним транспортом — 20 % і за шкідливі та важкі умови праці — 25 %) х 50 % = 556 грн.

Преміювання працівників проводиться в межах фонду заробітної плати. Керівники закладів та установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують положення про преміювання працівників. Розмір премії працівника залежить від особистого внеску в загальні результати роботи підрозділу, закладу і граничними розмірами не обмежується (п. 5.11 Умов оплати праці).

Тож, якщо наказом керівника закладу водію I класу станції швидкої медичної допомоги встановлено премію в розмірі 30 % від його посадового окладу, то її розмір становитиме:

1112 грн. х 30 % = 333,60 грн.

Тепер проводимо остаточний розрахунок загальної суми заробітної плати водія I класу станції швидкої медичної допомоги, підсумовуючи всі визначені складові:

1112 грн. (посадовий оклад з урахуванням підвищення за керування санітарним транспортом — 20 % і за шкідливі та важкі умови праці — 25 %) + 185,25 грн. (надбавка за класність — 25 %) + 444,60 грн. (надбавка за тривалість безперервної роботи — 60 %) + 556 грн. (надбавка за високі досягнення у праці — 50 %) + 333,60 грн. (премія — 30%) = 2631,45 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі