Теми статей
Обрати теми

Щодо відбуття та повернення працівника із відрядження

Редакція ОП
Лист від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо відбуття та повернення працівника із відрядження

Лист від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення та повідомляється.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.98 р. за № 218/2658 (із змінами), якщо працівник

відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. Тобто це є обов’язком роботодавця.

Якщо наказом про відрядження передбачено

повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває із відрядження у вихідний день, повинне бути врегульоване правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Що стосується працівників, які направляються у відрядження

спеціально для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то такими працівниками слід вважати тих, які відряджаються з обов’язком працювати у ці дні, що має бути прямо обумовлено в наказі про відрядження. Компенсація за роботу у ці дні провадиться відповідно до ст. ст. 72, 73, 107 Кодексу законів про працю України.

Таким чином,

дні відбуття або повернення із відрядження, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями, не вважаються такими, у які працівник спеціально відряджений для роботи, отже, й компенсації за роботу в ці дні не виплачується.

Директор Департаменту І. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

КОЛИ ВІДРЯДЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК МАЄ ПРАВО НА ДОДАТКОВИЙ ДЕНЬ ВІДПОЧИНКУ ТА КОМПЕНСАЦІЮ

 

У листі Мінпраці відповідає на запитання, що стосуються гарантій, передбачених трудовим законодавством працівникам, які перебувають у відрядженні у вихідні, святкові або неробочі дні.

1. Чи є правом або обов’язком підприємства надати працівнику інший день відпочинку, якщо його повернення з відрядження припадає на вихідний день?

На цей випадок Мінпраці відповідає, що питання надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває з відрядження у вихідний день, повинно бути врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку. Тобто, якщо про надання іншого дня відпочинку зазначено в таких правилах, то після приїзду з відрядження працівник буде відпочивати іншого дня. Якщо ж про це не зазначено у правилах, то права на інший день відпочинку відряджений працівник не має.

Що ж стосується відбуття працівника у відрядження у вихідний день, то після повернення роботодавець зобов’язаний надати йому інший день відпочинку (абзац дванадцятий загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59).

2. Чи вважається працівник таким, що направлений у відрядження спеціально для роботи у вихідні дні, якщо день вибуття або ж прибуття із відрядження припадає на вихідні дні? Тобто чи має право працівник вимагати компенсації цього дня відповідно до вимог ст. 107 КЗпП?

Виплата компенсації працівнику, який відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, передбачена абзацом одинадцятим загальних положень Інструкції № 59. Така виплата провадиться відповідно до статей 72, 107 КЗпП.

Так, робота у святковий і неробочий день оплачується в подвійному розмірі:

— відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

— працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

— працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата в зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

На думку Мінпраці, дні відбуття або повернення з відрядження, що збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями, не вважаються такими, в які працівник спеціально відряджений для роботи, а отже, і компенсація за роботу в ці дні не виплачується. Для виплати компенсації потрібно, щоб працівника було відряджено саме з обов’язком працювати в такі дні. Про це має бути зазначено в наказі підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі