Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

III ЕТАП ЄДИНОЇ ТАРИФНОЇ СІТКИ — З 1 ВЕРЕСНЯ 2008 РОКУ

3 вересня 2008 року Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», завдяки яким стало можливим запровадження з 1 вересня III етапу Єдиної тарифної сітки та підвищення у зв’язку з цим оплати праці працівників

бюджетної сфери.

Нагадаємо, що умови оплати праці працівників бюджетної сфери визначено постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298. Зазначеною постановою передбачено три етапи запровадження Єдиної тарифної сітки.

Запровадження III етапу дозволить установити діапазон співвідношень тарифних коефіцієнтів від 1 до 4,51, підвищить мотивацію до праці висококваліфікованих працівників. Оплата праці працівників бюджетної сфери із запровадженням Єдиної тарифної сітки в повному обсязі буде проводитись за вказаними коефіцієнтами виходячи з мінімальної заробітної плати 525 грн., з 1 жовтня — 545 грн., з 1 грудня — 605 грн. на місяць.

З метою реалізації цієї норми міністерства та інші центральні органи виконавчої влади повинні внести зміни у власні нормативно-правові акти з питань оплати праці працівників підвідомчих бюджетних установ, закладів та організацій.

За інформацією Міністерства праці та соціальної політики України

(www.mlsp.gov.ua), посадові оклади висококваліфікованих працівників бюджетних установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (учителів, лікарів, працівників культури, соціального захисту тощо) у вересні цього року порівняно з чинними до цього будуть підвищені в середньому на 10 відсотків — залежно від тарифного розряду. Наприклад, посадовий оклад соціального працівника першої кваліфікаційної категорії віднині становитиме 956 грн. (зростання на 9,6 %), провідного бібліотекаря — 1034 грн. (10,6 %), учителя вищої категорії — 1113 грн. (10,4 %), лікаря-хірурга вищої категорії — 1271 грн. (9,6 %).

Зі збільшенням посадових окладів зросте й заробітна плата в цілому, оскільки вона складається з окладу, надбавок, доплат, премій та інших законодавчо встановлених виплат.

 

ІНФЛЯЦІЯ В СЕРПНІ 2008 РОКУ

За повідомленням Державного комітету статистики України індекс споживчих цін у серпні 2008 року склав 99,9 %, з початку року — 114,8 %.

 

ЗАРОБІТНА ПЛАТА — НЕ РІДШЕ ДВОХ РАЗІВ НА МІСЯЦЬ

У листі від 29.05.2008 р. № 347/13/84-08 Міністерство праці та соціальної політики України нагадало, що законодавством чітко визначено зобов’язання підприємства нараховувати та виплачувати заробітну плату працівникам не рідше двох разів на місяць. При цьому її розмір (у тому числі розмір авансу) установлюється підприємством самостійно в колективному договорі.

 

ПРІОРИТЕТ ПОДАТКОВИХ НОРМ

ДПАУ в листі від 30.07.2008 р. № 5514/к/17-0714 ще раз звернула увагу на пріоритетність податкових норм у питанні застосування пільг щодо податку з доходів фізичних осіб для учасників війни. При цьому ДПАУ посилила свою аргументацію посиланням на рішення Конституційного Суду України.

Нагадаємо, що в поточному році розмір податкової соціальної пільги для всіх платників податку, чий розмір заробітної плати не перевищує 890 грн., становить 257 грн. 50 коп. (515 грн. х 50 %). Платники податку, які належать до учасників Великої Вітчизняної війни, не зазначені в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» як окрема пільгова категорія платників податку. Тому при додержанні встановленого рівня нарахованої заробітної плати вони мають право лише на застосування податкової соціальної пільги в розмірі 257 грн. 50 коп. на місяць.

 

ВІДОМЧИЙ КОНТРОЛЬ З ОХОРОНИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПЕК

Міністерство палива та енергетики України наказом від 07.08.2008 р. № 412 затвердило Положення про відомчий контроль за станом охорони праці на підприємствах паливно-енергетичного комплексу України.

Положення визначає основні напрямки організації контролю за станом охорони праці на державних підприємствах, що належать до сфери управління Мінпаливенерго, та в господарських товариствах, щодо яких Мінпаливенерго здійснює управління корпоративними правами держави.

Основними завданнями відомчого контролю в галузі охорони праці є запобігання нещасним випадкам, аварійним ситуаціям на підприємствах ПЕК, здійснення контролю за станом охорони праці, цільовим та ефективним використанням коштів на заходи щодо охорони праці, а також виявлення та усунення фактів порушення законодавства з охорони праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі