Теми статей
Обрати теми

Довіреність на отримання заробітної плати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ДОВІРЕНІСТЬ НА ОТРИМАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

 

Марія Колесниченко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник установи не має можливості отримати зарплату в строки, передбачені для її виплати, у зв’язку з хворобою. Чи може він видати довіреність на отримання зарплати іншій особі? Як оформляється така довіреність? Який строк її дії?

(м. Чернігів)

 

У разі неможливості отримати свою заробітну плату працівник може видати довіреність на її отримання іншій особі.

Згідно зі ст. 244 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) довіреність — це документ, що видається однією особою іншій для здійснення правочинів або юридичних дій від імені першої особи перед третьою.

Існують певні вимоги до оформлення довіреності:

1) довіреність обов’язково оформляється тільки письмово;

2) вона є іменним документом, тому необхідно зазначати, хто і кому її видав;

3) довіреність має містити всі необхідні реквізити: дату, місце видачі, печатку;

4) обов’язково зазначається обсяг повноважень, на який виписується довіреність.

У пп. 2 і 4 ст. 245 ЦКУ ідеться про те, що довіреність на отримання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції може бути посвідчено посадовими особами та печаткою установи чи підприємства, на якому працівник працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання. Нотаріально така довіреність може не посвідчуватися.

У довіреності вказується строк її дії, якщо ж його не вказано, то довіреність зберігає силу до припинення її дії, тобто строк дії закінчується після здійснення повноважень, зазначених у довіреності.

Підпунктом 3.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637), передбачено: якщо видача готівки провадиться за довіреністю, то в тексті видаткового касового ордера після прізвища, імені та по батькові одержувача готівки бухгалтер зазначає прізвище, ім’я та по батькові особи, якій доручено отримати готівку. У разі видачі готівки за видатковою відомістю перед підписом про отримання грошей касир здійснює в ній напис «За довіреністю».

Відповідно до вимог, передбачених у п.п. 3.5 Положення № 637, при видачі готівки за довіреністю касир має попросити пред’явити довіреність і паспорт, записати його номер, ким та коли його видано. Далі фізична особа — одержувач готівки розписується у видатковому касовому ордері чи відомості про отримання готівки із зазначенням суми (гривні — прописом, копійки — цифрами). При цьому слід використовувати кулькову або чорнильну ручку темного кольору.

Довіреність залишається в касира і прикріпляється до видаткового касового ордера або видаткової відомості, тому в цьому випадку доцліьніше виписувати разову довіреність

.

Слід зауважити, що конкретної форми довіреності як документа немає, головне — має бути дотримано всіх вимог, перелічених вище, а як саме виглядатиме документ, вирішального значення не має.

Наведемо можливий варіант довіреності на отримання заробітної плати.

 

 

м. Харків

29.08.2008 р.

ДОВІРЕНІСТЬ

Я, працівник ТОВ «ТДК-плюс», Кислюк Іван Петрович, що проживає за адресою: м. Харків, вул. Миру, 40/5, кв. 84, паспорт: серія ХА 383418, виданий Орджонікідзевським МВГУ МВС м. Харкова 16 жовтня 1994 року, ідентифікаційний номер 30485369, довіряю Петрову Володимиру Семеновичу, що проживає за адресою: м. Харків, пр-т Леніна 10, кв. 6, за його паспортом серії ХА 443101, виданим Ленінським МВГУ МВС м. Харкова 7 листопада 1991 року, отримати за мене заробітну плату за серпень 2008 року в бухгалтерії ТОВ «ТДК-плюс» у розмірі одна тисяча триста сорок гривень 00 коп.

Довіреність діє з 01.09.2008 р. по 03.09.2008 р.

 

Кислюк

Цю довіреність у порядку ч. 4 ст. 245 Цивільного кодексу України засвідчую.

Начальник відділу кадрів

ТОВ «ТДК-плюс»

Белашенко /Белашенко І. П./

М. П.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі