Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ОБГОВОРЕННЯ ДЕРЖБЮДЖЕТУ-2008

8 вересня 2008 року під головуванням прем’єр-міністра України відбулася перша нарада, присвячена обговоренню показників держбюджету на 2009 рік.

Згідно з планом видаткова частина держбюджету на 2009 рік складатиме близько 400 мільярдів гривень. «Приблизно 100 мільярдів гривень додатково у 2009 році держава зможе витратити на забезпечення розвитку всіх програм», — зазначила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова повідомила, що

з 1 січня наступного року рівень прожиткового мінімуму зросте на 135 гривень. Вона підкреслила, що це вперше за часів незалежної України прожитковий мінімум дорівнюватиме мінімальній заробітній платі. Середня заробітна плата для розрахунку пенсій протягом наступного року зросте на 32 %. Якщо у 2008 році вона дорівнювала 928 гривень, то наступного року ця сума складатиме 1197 гривень. Відповідно середній розмір пенсій зросте приблизно до 20 %.

(

За інформацією Міністерства праці та соціальної політики України, www.mlsp.gov.ua)

 

ДОПЛАТИ ОСОБАМ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ У ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ

10 вересня 2008 року на засіданні Кабінету Міністрів України з ініціативи Міністерства праці та соціальної політики було прийнято постанову «Про доплати особам, які працюють у зоні відчуження». Вона замінить постанову Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 року «Про доплати і компенсації особам, що працюють у зоні відчуження» (її дія закінчується 1 січня 2009 року).

Згідно з новою постановою

з 1 січня 2009 року по 1 січня 2012 року вищезазначеним особам щомісяця виплачуватиметься доплата до зарплати в розмірі 150 % від мінімальної заробітної плати.

Слід підкреслити, що попередня постанова передбачала фіксовану виплату в розмірі 264 гривень.

Нагадаємо, що дія постанови «Про доплати особам, які працюють у зоні відчуження» поширюється на осіб, які постійно працюють чи виконують службові обов’язки в зоні відчуження, а також осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, органів і підрозділів служби цивільного захисту Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, військовослужбовців внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, які постійно виконують службові обов’язки в зоні відчуження або відряджені у цю небезпечну зону.

(

За інформацією Міністерства праці та соціальної політики України, www.mlsp.gov.ua)

 

НОВІ ПІЛЬГИ ЩОДО ПДФО

Законом України від 02.09.2008 р. № 347-VI унесено зміни до статті 4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», що набудуть чинності

з 1 січня 2009 року. Завдяки змінам розшириться перелік пільгових категорій фізичних осіб із числа працівників та пенсіонерів вугледобувних і вуглебудівних підприємств.

Так, із зазначеної дати згідно з п.п. 4.3.15 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» до складу загального місячного доходу або річного доходу платника податку не включатиметься вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих в обсягах та за переліком професій, що встановлюються КМУ:

— працівникам з видобутку (переробки) вугілля та вуглебудівних підприємств;

— пенсіонерам, які пропрацювали на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, вуглебудівних підприємствах: на підземних роботах — не менше ніж 10 років для чоловіків і не менше ніж 7 років 6 місяців  для жінок; на роботах, пов'язаних із підземними умовами, — не менше ніж 15 років для чоловіків і не менше ніж 12 років 6 місяців для жінок; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках — не менше ніж 20 років для чоловіків і не менше ніж 15 років для жінок;

— інвалідам і ветеранам війни та праці, особам, нагородженим знаками «Шахтарська слава» або «Шахтарська доблесть» I, II, III ступенів, особам, інвалідність яких настала внаслідок загального захворювання, у разі якщо вони користувалися цим правом до настання інвалідності;

— сім'ям працівників, які загинули (померли) на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, що отримують пенсії у зв'язку із втратою годувальника.

Стосовно обсягів вугілля та вугільних брикетів, вартість яких не оподатковується, зауважимо, що згідно з постановою КМУ від 14.04.2004 р. № 462 вони визначаються в розмірах, передбачених колективним договором, але не більше 5,9 т на домогосподарство. Цією ж постановою затверджено Перелік професій осіб, які перебувають у трудових відносинах з вугледобувними підприємствами і до складу загального місячного чи річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість безоплатно наданих їм вугілля та вугільних брикетів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі