Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Страховий стаж для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності

 

Марія КОЛЕСНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

1. Чи включається навчання в ПТУ та вищих навчальних закладах до стажу роботи для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам?

2. Чи залежить розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною від страхового стажу?

(м. Донецьк)

 

1. Порядок визначення страхового стажу, що дає право на оплату листка тимчасової непрацездатності, установлено

частиною 1 ст. 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240), відповідно до якої страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в установленому законодавством порядку.

У

частині 2 ст. 7 Закону № 2240 ідеться про те, що до набрання чинності цим Законом до страхового стажу для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності зараховується загальний трудовий стаж. При цьому загальний трудовий стаж до зазначеного часу визначається згідно з Правилами обчислення загального трудового стажу для нарахування працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності від 19.10.98 р. № 1658 (далі — Правила № 1658).

Так, відповідно до

п. 4 Правил № 1658 до загального трудового стажу, крім усього іншого, зараховується час навчання в ПТУ.

Таким чином,

до моменту набрання чинності Законом № 2240, тобто до 28.02.2001 р. (моменту опублікування), період навчання в ПТУ зараховується до страхового стажу працівників при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності. Аналогічну думку була висловлено Мінпраці в листі від 04-06/Г-68з-92. Після набуття чинності Законом № 2240 період навчання в ПТУ до страхового стажу не включається , оскільки в цьому періоді сплата внесків до Фонду з тимчасової втрати працездатності не провадиться, тобто не виконується умова частини 1 ст. 7 цього Закону.

Стосовно часу навчання у вищих навчальних закладах зауважимо таке. Згідно з

п. 5 Правил № 1658 у загальному трудовому стажі не враховується час навчання у вищих навчальних закладах (у тому числі на підготовчих курсах), в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі з денною (очною) формою навчання. Як зазначалося раніше, дія Правил № 1658 поширюється на період до 28.02.2001 р. Починаючи з цієї дати період навчання у вищих навчальних закладах також не включається до страхового стажу роботи працівників при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, оскільки під час навчання у вищих навчальних закладах (як і в ПТУ) внески до Фонду з тимчасової втрати працездатності не сплачуються.

2. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за приписом лікаря потребує догляду, однак не більше 14 днів. Якщо дитина потребує стаціонарного лікування, допомога застрахованій особі виплачується за весь період перебування її у стаціонарі із хворою дитиною. Якщо в цей час застрахована особа перебувала в будь-якій відпустці (щорічній, навчальній, творчій), то допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується

(ст. 35 Закону № 2240).

Відповідно до

ст. 37 Закону № 2240 розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності, у тому числі й по догляду за хворою дитиною, залежить від загального трудового стажу та виплачується застрахованим особам у таких розмірах:

— 60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до п’яти років;

— 80 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

— 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Слід також мати на увазі, що право на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності з розрахунку 100 % має один з батьків чи особа, яка їх замінює і доглядає хвору дитину віком до 14 років, що постраждала від Чорнобильської катастрофи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі