Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників освіти

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці працівників освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Підвищення посадового окладу вчителя спеціальної школи

 

Чи має право вчитель спеціальної школи для дітей з вадами фізичного та розумового розвиту, який здійснює індивідуальне навчання таких дітей, на підвищення посадового окладу?

(м. Біла Церква, Київська область)

 

Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643

визначено розміри виплат за окремі види педагогічної діяльності. На виконання цієї постанови та з метою приведення у відповідність нормативно-правових актів з оплати праці Міністерством освіти і науки України видано наказ «Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» від 11.06.2007 р. № 471.

Так,

пунктом 29 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (із вищевказаними змінами), передбачено, що розмір підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічним працівникам та помічникам вихователів за роботу у загальноосвітніх навчальних закладах для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, становить 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

У такий саме спосіб мають збільшуватись і ставки заробітної плати педагогічних працівників цих закладів при індивідуальному навчанні таких дітей.

 

Заробітна плата вчителя та майстра виробничого навчання з автосправи

 

Як розраховується заробітна плата вчителя та майстра виробничого навчання з автосправи, які працюють у навчально-виробничому комбінаті? За рахунок яких годин формується їх навантаження?

(смт Новий Світ, Донецька область)

 

Відповідно до

статті 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV навчально-виробничий комбінат — це навчальний заклад, призначений для забезпечення потреб учнів загальноосвітніх навчальних закладів у профорієнтаційній, допрофесійній, професійній підготовці.

Згідно з

постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» посади вчителів та майстрів виробничого навчання, у тому числі й навчально-виробничих комбінатів, відносяться до педагогічних.

Умови оплати праці педагогічних працівників та інших працівників освіти визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) із врахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат і надбавок.

Відповідно до

пункту 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням із профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі (з дотриманням умов Кодексу законів про працю України).

Ставка заробітної плати (посадовий оклад) учителів (викладачів) виплачується виходячи з 18 годин педагогічної роботи на тиждень. Ставка заробітної плати (посадовий оклад) майстра виробничого навчання, у тому числі навчання водінню, — 40 годин роботи на тиждень.

Тарифні розряди та розміри посадових окладів таких працівників визначено

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Згідно з

додатком 4 до цього наказу майстру виробничого навчання має встановлюватися 9 — 12 тарифний розряд, а вчителю (викладачу) тарифні розряди встановлюються залежно від категорійності та освіти цих працівників (додаток 6 до наказу): учителю (викладачу) вищої категорії — 12 тарифний розряд, першої категорії — 11 тарифний розряд, другої категорії — 10 тарифний розряд, без категорії — 8 — 9 тарифний розряд. Тарифні розряди встановлюються за підсумками атестації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі