Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів за шкідливі та важкі умови праці

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Підвищення посадових окладів за шкідливі та важкі умови праці

 

Чи підвищуються на 25 відсотків посадові оклади молодших медичних сестер приймальних відділень психіатричних лікарень у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці?

 

Так, підвищуються.

Пункт 1.5 додатка 3 до

Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), робота у психіатричних закладах, їх структурних підрозділах (за винятком відділень, кабінетів, палат, що не призначені для лікування психічно хворих) на посадах молодших медичних сестер усіх найменувань дає право на підвищення посадових окладів (ставок) на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці,

затверджується керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи в цих умовах (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов оплати праці).

Заклади охорони здоров’я, які мають стаціонари, належать до безперервно діючих закладів, медична допомога в яких надається цілодобово. Відповідно до

Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 р. № 1489-III у психіатричній лікарні хворим на психічні розлади надається спеціалізована медична допомога, в якій приймальне відділення є структурним підрозділом, що забезпечує в цілодобовому режимі прийом хворих з психічними розладами, оформлення, надання першої медичної допомоги, спрямування хворих на обстеження та госпіталізацію до відділень стаціонару.

До функціональних обов’язків молодших медичних сестер належить: проведення санітарної обробки хворого, що поступає до стаціонару, надання у разі необхідності допомоги черговому лікарю та медичним сестрам приймального відділення під час надання ними медичної допомоги, супроводження хворих до діагностичних відділень (кабінетів) та у відділення стаціонару.

Ураховуючи вищезазначене, адміністрація психіатричної лікарні безпідставно не виплачує молодшим медичним сестрам (усіх найменувань) приймального відділення підвищені посадові оклади (ставки) на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. Слід нагадати, що керівник закладу несе відповідальність за своєчасне та правильне визначення розміру заробітної плати працівників згідно з чинним законодавством. При встановленні факту неправильної оплати праці керівник закладу зобов’язаний ужити заходів щодо негайного виправлення помилок та виплати працівникові належної йому суми за весь час неправильної оплати, а також визначити ступінь дисциплінарної та матеріальної відповідальності осіб, безпосередньо винних у цьому (п. 1.10 Умов оплати праці).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі