Теми статей
Обрати теми

Про відшкодування добових витрат при відрядженні за кордон

Редакція ОП
Лист від 26.01.2009 р. № 31-26030-13-25/1901

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

П

ро відшкодування добових витрат при відрядженні за кордон

Лист від 26.01.2009 р. № 31-26030-13-25/1901

 

Міністерство фінансів <...> щодо відшкодування добових витрат при відрядженні до Італії <...> повідомляє:

Норми добових витрат встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон».

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663 для працівників підприємств, установ та організацій всіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів) встановлена

гранична норма добових витрат при відрядженні за кордон у національній валюті у сумі 280 грн. (224 грн., 154 та 98 грн. — при включенні відповідно витрат на одноразове, дворазове або триразове харчування до рахунків на оплату вартості проживання у готелях). Згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» зазначені граничні норми встановлені в єдиній сумі для відряджень за кордон незалежно від країни відрядження та статусу населених пунктів (у межах цих сум добові витрати відносяться до складу валових витрат платника податку).

Відповідно до пункту 4 вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України підприємства, що направляють працівників у відрядження за кордон, зобов’язані забезпечити їх коштами у національній валюті країни, куди відряджається працівник, або у вільно конвертованій валюті як аванс на поточні витрати у розмірах згідно з установленими нормами. При цьому добові виплачуються в іноземній валюті у сумі, яка в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на день видачі коштів із каси уповноваженого банку, не перевищує встановлених граничних норм добових витрат.

Норми добових витрат для державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів, установлені

залежно від країни відрядження в доларах США додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663. Зокрема, при відрядженні до Італії норма добових встановлена у сумі 50 доларів США.

Якщо для остаточного розрахунку за відрядження необхідно виплатити додаткові кошти, то виплата здійснюється в національній валюті України.

При цьому добові витрати працівникам підприємств, установ та організацій всіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів) відшкодовуються в межах встановленої граничної норми (з віднесенням добових до складу валових витрат); державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів, — за нормою для відповідної країни, перерахованої за офіційним обмінним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на день погашення заборгованості, але не пізніше третього банківського дня після затвердження керівником звіту про використання коштів, наданих на відрядження.

 

Заступник Міністра В. Литвин

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ДОБОВІ ВИТРАТИ В ЗАКОРДОННОМУ ВІДРЯДЖЕННІ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ГОСПРОЗРАХУНКОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

 

Для працівників госпрозрахункових підприємств та бюджетних установ, організацій постановою КМУ від 23.04.99 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» (далі — постанова № 663) установлено різні граничні розміри добових для відряджень за кордон.

Так, у п. 1 постанови № 663 для працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності (крім бюджетних) установлено такі граничні норми добових витрат:

а) якщо до рахунків на оплату вартості проживання в готелях не включаються витрати на харчування — 280 грн.;

б) якщо до рахунка вартості проживання в готелях включаються витрати на:

— одноразове харчування — 224 грн.;

— дворазове харчування — 154 грн.;

— триразове харчування — 98 грн.

Для працівників бюджетних установ норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон установлено в додатку до постанови № 663. Причому такі норми встановлено залежно від країни відрядження в доларах США.

При цьому, як випливає з п. 111 постанови № 663, розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності (крім бюджетних), не може бути нижче норм добових витрат, установлених для бюджетних установ.

Ураховуючи цю норму, а також сьогоднішній офіційний курс гривні до долара США (7,7 грн. за 1 дол. США), виходить, що при направленні в закордонне відрядження до окремих держав мінімальний розмір добових витрат для працівників небюджетної сфери значно перевищує граничну величину, зазначену в п. 1 постанови № 663. Наприклад, для відряджень до Італії згідно з додатком до постанови № 663 норма добових витрат становить 50 дол. США. Це мінімальний розмір добових для працівників небюджетної сфери. Очевидно, що він значно перевищує граничну величину добових витрат у 280 грн. (без харчування).

Цю проблему й вирішує Мінфін у листі, що коментується. Відомство роз’яснює, що для працівників підприємств, установ та організацій небюджетної сфери добові витрати в закордонному відрядженні відшкодовуються в розмірі 280 грн. (якщо до рахунка за проживання не включено витрати на харчування). Працівникам бюджетної сфери такі витрати відшкодовуються за нормами, установленими в додатку до постанови № 663 для відповідної країни відрядження.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі