Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

З 1 квітня розмір мінімальної зарплати становить 625 грн.

З 1 квітня 2009 року рівень мінімальної заробітної плати збільшено до 625 грн. (ст. 55 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI).

Це вплине на розмір посадових окладів окремих працівників

бюджетної сфери, оплата праці яких здійснюється згідно з Єдиною тарифною сіткою. Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1117 з 1 грудня 2008 року посадові оклади цих працівників визначаються в такому порядку:

— для працівників, у яких посадові оклади (тарифні ставки) менше розміру мінімальної заробітної плати, посадові оклади (тарифні ставки) у штатних розписах має бути встановлено на рівні мінімальної заробітної плати;

— для інших працівників посадові оклади не змінюються.

Це означає: якщо посадові оклади працівників будуть менше наведеного вище розміру мінімальної зарплати, їх слід установлювати на рівні мінімальної зарплати, тобто

на 1 квітня 2009 року посадовий оклад працівників 1 і 2-го тарифних розрядів у штатному розписі має бути встановлено в розмірі 625 грн. Посадові оклади інших працівників залишаються на колишньому рівні, розрахованому виходячи з 545 грн.

 

Змінено розмір держмита за видачу свідоцтва про право на спадщину

З 1 січня 2010 року буде змінено розмір державного мита за видачу свідоцтва про право на спадщину, що становитиме 2 нмдг (34 грн.). Відповідні зміни, унесені Законом України від 05.03.2009 р. № 1110-VI до Декрету КМУ «Про державне мито», набудуть чинності із зазначеної дати. На цей час розмір державного мита за видачу зазначеного свідоцтва встановлено у відсотках до суми спадщини.

 

Змінилася форма щомісячної звітності до Пенсійного фонду

Постановою правління ПФУ від 10.03.2009 р. № 10-3 унесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1. Прийнятими змінами зазначену Інструкцію приведено у відповідність до чинного законодавства, зокрема щодо платників фіксованого сільськогосподарського податку. Аналогічних змін зазнав і Розрахунок суми страхових внесків (додаток 23 до Інструкції).

Зміни набрали чинності з 07.04.2009 р.

 

Допомога по частковому безробіттю

Постановою від 29.01.2009 р. № 97 Фонд соцстрахування на випадок безробіття встановив, що допомога по частковому безробіттю виплачується виходячи з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу) за кожну годину простою. При цьому розрахована таким чином величина не може перевищувати 500 грн. Нагадаємо, що Перелік причин тимчасового припинення виробництва, що призводять до часткового безробіття, та Порядок фінансування виплат по частковому безробіттю і надання допомоги по частковому безробіттю затверджено наказом Мінпраці від 07.02.2009 р. № 45.

 

Статус безробітного та підходяща робота

25.03.2009 р. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв постанову № 275, якою вніс зміни до Положення про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт. Постановою визначено умови перебування у статусі безробітного осіб, яким запропоновано участь у громадських роботах і для яких участь у них є підходящою роботою. Зокрема, передбачено, що особи, які відмовилися від участі в оплачуваних громадських роботах, безперервна тривалість яких більше одного місяця, знімаються з обліку, якщо така відмова є відмовою від другої пропозиції підходящої роботи.

 

Громадські роботи — за договором

Наказом Мінпраці від 20.02.2009 р. № 72 затверджено Примірну форму договору про організацію та проведення оплачуваних громадських робіт. Нагадаємо, що такі роботи проводяться для забезпечення тимчасової зайнятості: безробітних осіб; працевлаштованих осіб, які виявили бажання працювати у вільний від основної роботи час; для учнівської та студентської молоді; пенсіонерів та інвалідів.

Договір про організацію та проведення оплачуваних громадських робіт укладається між роботодавцями та міськими, районними чи міськрайонними центрами зайнятості. Затверджена форма договору має

рекомендаційний характер, і на розсуд сторін до договору може бути внесено зміни чи доповнення.

 

Розслідування страхових випадків центрами зайнятості

Наказом Мінпраці, ДПАУ та Пенсійного фонду від 13.02.2009 р. № 60/62, № 7-1 затверджено Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним. Згідно з Порядком розслідування здійснюється шляхом проведення перевірок достовірності даних, що є підставою для надання особі статусу безробітного та виплати їй матеріального забезпечення.

Такі перевірки проводяться районними, міськими та міськрайонними центрами зайнятості шляхом обміну відповідною інформацією з Державною податковою адміністрацією України та Пенсійним фондом України. Також, як зазначено в Порядку, центри зайнятості можуть проводити перевірки достовірності зазначених у довідках про середню зарплату даних і записів у трудових книжках безпосередньо на підприємствах, в установах, організаціях та у фізичних осіб, які використовують найману працю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі