Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати доплати за вислугу років працівникам бібліотек

Редакція ОП
Лист від 30.01.2009 р. № 77/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо

виплати доплати за вислугу років працівникам бібліотек

Лист від 30.01.2009 р. № 77/13/84-09

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто листа щодо застосування Положення про умови роботи за сумісництвом для вчителя, який займає 0,5 ставки бібліотекаря.

Пунктом 11 Переліку робіт, які не є сумісництвом (додаток до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну України від 28.06.93 р. № 43), передбачено, що не є сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку заробітної плати), якщо оплата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Що стосується поставленого конкретного запитання, чи вважати сумісництвом роботу, коли вчитель з педагогічним навантаженням з основною посадою 14 годин на тиждень (норма — 18 годин, ставка заробітної плати — 1074 грн.) займає 0,5 ставки бібліотекаря (посадовий оклад — 992 грн.), то загальна сума 0,5 ставки бібліотекаря — 496 грн. та розмір посадового окладу (ставки заробітної плати) вчителя з педагогічним навантаженням за основною посадою 14 годин перевищує повний оклад (ставки) за основним місцем роботи. Тобто виконання роботи на 0,5 ставки бібліотекаря є роботою за сумісництвом.

Порядком виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84, передбачено, що зазначена доплата нараховується за фактично відпрацьований час

у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Оскільки обов’язки бібліотекаря виконуються за сумісництвом, права на доплату за вислугу років у бібліотеці працівник не має.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

СУМІСНИК-БІБЛІОТЕКАР НЕ МАЄ ПРАВА НА ДОПЛАТУ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

У листі, що коментується, Мінпраці звертає увагу на два принципові моменти для працівників, які працюють на основній та іншій роботі.

1. Якщо працівник на основній роботі працює неповний робочий день та відповідно отримує неповний оклад і при цьому оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу за основним місцем роботи, то інша робота не є сумісництвом.

2. Доплату за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, які працюють в таких закладах за сумісництвом, не передбачено. Право на доплату за вислугу років мають лише працівники, для яких таке місце роботи є основним. Це випливає з п. 5 Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (повний текст цього документа наведено на с. 29 цього номера).

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі