Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Погашення заборгованості щодо зарплати за рахунок бюджетного відшкодування ПДВ

Питання погашення у 2009 році заборгованості з виплати заробітної плати, що утворилася станом на 1 квітня 2009 року, уряд постановив вирішувати за рахунок сум бюджетного відшкодування ПДВ. Згідно з постановою КМУ від 02.04.2009 р. № 312 реалізувати задумане передбачається таким чином.

Платник податків відкриває рахунок в органах Держказначейства та подає до податкової інспекції за місцем реєстрації відомості про заборгованість щодо зарплати разом із заявою про перерахування сум ПДВ-відшкодування на казначейський рахунок. У свою чергу, органи податкової служби формують відповідні реєстри і надсилають їх до Держказначейства та Мінфіну. Після цього суми ПДВ-відшкодування з казначейського рахунка переказуються на банківський рахунок платника податків, призначений для розподілу на зарплатні картки працівників чи їх персональні рахунки. Відповідно ПДВ відшкодовується виключно в межах заборгованості щодо зарплати.

 

Заходи щодо захисту українського ринку праці

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства» від 08.04.2009 р. № 322.

За словами міністра праці та соціальної політики України Людмили Денісової: «Завдання Уряду — захистити український ринок праці, щоб у наших громадян було більше можливостей знайти роботу. Тому ми підвищуємо вимоги до іноземної робочої сили». Людмила Денісова при цьому наголосила, що документ спрямовано на захист національного ринку праці від неврегульованої зовнішньої міграції в Україну та від некваліфікованої робочої сили. Для цього підвищено вимоги до кваліфікаційного рівня іноземних працівників, унеможливлено використання роботодавцями праці іноземців, які мають судимості та перебувають у розшуку, підвищено відповідальність роботодавців за порушення іноземцями законодавства України, зокрема передбачено депортацію за кошти роботодавця.

(За інформацією Мінпраці, www.mlsp.gov.ua)

 

Добровільне пенсійне страхування громадян, які працюють за кордоном

За даними Мінпраці, на сьогодні 1,5 млн громадян України працюють за кордоном. Фактично ці громадяни не беруть участі в пенсійній системі та періоди їх роботи за кордоном не враховуються при обчисленні пенсій в Україні. Зокрема, це стосується громадян, що працюють за кордоном у країнах, з якими не підписано відповідні договори. Це означає, що вони позбавлені пенсійних прав.

Тому Пенсійним фондом України розроблено Порядок добровільної участі в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування громадян України, які працюють за межами України, затверджений постановою від 10.03.2009 р. № 10-1. Особи, які виявили бажання брати добровільну участь у пенсійному страхуванні, можуть звернутися з відповідною заявою до органів Пенсійного фонду за місцем проживання або до Пенсійного фонду України:

— через мережу Інтернет (веб-сайт Пенсійного фонду

www.pfu.gov.ua);

— через Контакт-центр ДП «Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України».

 

Підвищено розмір оплати праці «за шкідливість»

Постановою КМУ від 02.04.2009 р. № 307 затверджено Перелік робіт із шкідливими і важкими та особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, на яких установлюється підвищений розмір оплати праці робітників підприємств з виробництва літальних апаратів. Безпосередньо підвищення оплати «за шкідливість» провадиться за результатами атестації робочих місць у відсотках до тарифної ставки (окладу) і передбачається в колективному договорі.

 

Перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності буде посилено

Згідно з постановою правління Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності «Про заходи щодо запобігання безпідставній виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду в умовах нестабільної економічної ситуації» від 25.02.2009 р. № 9 планується збільшити кількість і якість перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності в лікувально-профілактичних закладах державної та комунальної форм власності і в лікувально-профілактичних закладах, що є структурними підрозділами підприємств. Документ також передбачає внесення Виконавчою дирекцією Фонду пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання посилення дисциплінарної та адміністративної відповідальності осіб за безпідставну видачу та продовження листків непрацездатності.

 

Інфляція у березні 2009 року

За повідомленням Державного комітету статистики України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у березні 2009 року склав 101,4 відсотка порівняно з лютим 2009 року.

 

Святкуємо та відпочиваємо у травні

Статтею 73 КЗпП установлено святкові та неробочі дні. Зокрема, у травні святковими днями є 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих та 9 травня — День Перемоги. Як визначено ч. 3 ст. 67 КЗпП, у разі якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю у 2009 році вихідний день у суботу 2 травня переноситься на понеділок 4 травня, вихідний день у суботу 9 травня — на понеділок 11 травня.

Отже, працівники, які працюють за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю, на травневі свята відпочиватимуть чотири дні (1, 2, 3 і 4 травня) і потім через чотири робочі дні — знову три вихідні (9, 10 та 11 травня).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі