Теми статей
Обрати теми

Нарахування внесків до Фонду безробіття при виплаті винагород за договорами цивільно-правового характеру

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування внесків до Фонду безробіття при виплаті винагород за договорами цивільно-правового характеру

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Установа виплачує винагороди за цивільно-правовими договорами — договорами підряду, про надання транспортних, інформаційних послуг, а також за договором оренди нерухомого майна. Договори укладено з фізичними особами, які не є підприємцями.

Чи нараховуються внески до Фонду страхування на випадок безробіття на виплати за вказаними договорами? Якщо ці виплати оподатковуються, то за якими ставками?

(м. Токмак Запорізької обл.)

 

Починаючи з 13 січня 2009 року страхування на випадок безробіття для фізичних осіб, які працюють за договорами цивільно-правового характеру (далі — ЦПХ), з добровільного перетворилося на обов’язкове. Тому з цієї дати винагороди за договорами ЦПХ про виконання робіт і надання послуг, що виплачуються фізичним особам, є базою для нарахування страхових внесків на випадок безробіття.

Внески до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд) нараховуються на виплати за договорами ЦПХ за ставками, передбаченими Законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ, — 1,6 і 2,2 %. Застосування тієї чи іншої ставки внеску залежить від того, чи перебуває особа, яка виконує роботи (надає послуги) за договором ЦПХ, у трудових відносинах з роботодавцем-страхувальником.

У листі від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 Державний центр зайнятості роз’яснив: починаючи з 13 січня 2009 року юридичні особи та фізичні особи — підприємці (роботодавці), у тому числі ті, які працюють на єдиному податку, страхові внески на випадок безробіття нараховують на суми виплат фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за договорами ЦПХ таким чином:

— якщо договір ЦПХ укладено з працівниками, з якими роботодавець перебуває у трудових відносинах (які є найманими працівниками), — за ставкою 1,6 %;

— якщо договір ЦПХ укладено з іншими фізичними особами, з якими роботодавець не перебуває у трудових відносинах (які не є найманими працівниками), — за ставкою 2,2 %.

З таких виплат сплачуються внески до Фонду лише в частині нарахувань, у частині утримань внесків немає.

Тепер із приводу видів договорів ЦПХ, які найчастіше укладаються на практиці. Перш за все зауважимо, що до цивільно-правових належать договори про виконання робіт і договори про надання послуг.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-ІV (далі — ЦКУ) договір підряду полягає в тому, що одна сторона (підрядник) зобов’язалася на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника).

Згідно з договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язалася за завданням іншої сторони (замовника) надати послугу, що споживається у процесі вчинення окремої дії чи здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ).

До речі, про юридичні особливості, що відрізняють цивільно-правові договори від трудових договорів, а також про порядок оподаткування виплат за договорами ЦПХ ми вже писали у статті «Договір цивільно-правового характеру» // «Оплата праці», 2009, № 6, с. 20 — 24.

Наведемо деякі види договорів ЦПХ, що найчастіше укладаються на практиці та за якими суми винагороди, що виплачуються фізичним особам, обкладаються страховими внесками на випадок безробіття. Отже, ними є договори:

— підряду;

— про виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських, технологічних робіт;

— авторський договір;

— про надання послуг, у тому числі інформаційних, консультаційних, консалтингових тощо;

— перевезення;

— доручення;

— зберігання.

Якщо зазначені договори укладаються зі своїм (найманим) працівником, то на виплати за цими договорами нараховуються внески до Фонду за ставкою 1,6 %, якщо з іншою фізичною особою, яка не перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, — за ставкою 2,2 %. Як уже зазначалося, утримання до Фонду з таких винагород не здійснюються.

Водночас існують деякі договори ЦПХ, винагороди за якими не обкладаються внесками до Фонду . До них, зокрема, належать договори:

— найму (оренди) рухомого та нерухомого майна;

— купівлі-продажу;

— дарування;

— позики.

Ці договори не є договорами про виконання робіт (надання послуг). Зокрема, Мін’юст у листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19 роз’яснив, що договір найму (оренди) не належить до договорів про надання послуг. Тому орендна плата не є об’єктом для нарахування страхових внесків на випадок безробіття.

Звертаємо увагу: для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності страхування на випадок безробіття залишилося добровільним. Тому на виплати за роботи і послуги фізичним особам — підприємцям внески до Фонду не нараховуються і не сплачуються. Для підтвердження підприємницького статусу, що дає право на ненарахування внесків на суми винагород за договорами ЦПХ, суб’єкт підприємницької діяльності має надати підтверджуючі документи.

Також слід зауважити, що внески нараховуються після підписання акта виконаних робіт (наданих послуг), тобто за фактом нарахування винагороди за договором ЦПХ (п. 5.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339, далі — Інструкція № 339).

Не слід забувати, що страхові внески нараховуються на фактичні виплати (доходи), які не перевищують 15 розмірів прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. У 2009 році така величина становить 10035 грн.

Якщо строк дії договору ЦПХ перевищує один місяць, то з максимальною величиною доходу, на який нараховуються внески до Фонду, порівнюється щомісячний дохід особи, яка виконує роботи (надає послуги) за таким договором. При цьому такий щомісячний дохід визначається шляхом поділу доходу на період виконання договору (абзац четвертий п. 5.4 Інструкції № 339). Для того щоб визначити дохід за кожен місяць, необхідно загальну суму винагороди за договором поділити на кількість календарних днів, що припадають на період дії договору, а потім помножити отриманий результат на кількість календарних днів кожного з місяців, на які припадає період дії договору.

Внески, нараховані на суми виплат за договорами ЦПХ, підлягають сплаті одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на їх виплату, у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або з виручки від реалізації товарів (послуг). Слід пам’ятати, що при виплаті авансових платежів необхідно одночасно сплатити внески до Фонду з цих сум, а при здійсненні остаточного розрахунку щодо виплат за договорами ЦПХ — сплатити залишок суми страхових внесків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі