Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників, які проживають у гірських населених пунктах

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці працівників, які проживають у гірських населених пунктах

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Як здійснюється оплата праці працівників навчальних закладів, які проживають у населених пунктах, що мають статус гірських, а працюють у місцевості, що не належить до гірської (без відповідного статусу). Чи мають вони право на доплату до заробітної плати?

(м. Ужгород)

 

Відповідно до

п. 1 ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.95 р. № 648 установлено, що на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки та посадові оклади працівників, військовослужбовців та осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ і Державної кримінально-виконавчої служби, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також установлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

У разі коли підприємство, установа, організація розташовані за межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи та робочі місця в населених пунктах, що мають статус гірських, тарифні ставки та посадові оклади працівників, які постійно в них працюють, також підлягають підвищенню в розмірі 25 відсотків.

Тобто вищевказане підвищення посадових окладів здійснюється лише

за роботу в населених пунктах, яким надано статус гірських. А тому вважаємо, що працівникам, які проживають у населених пунктах, що мають статус гірських, а працюють у місцевості, що не належить до гірської, не повинно здійснюватися зазначене підвищення посадових окладів.

Одночасно слід зазначити, що особам, які

проживають на території населеного пункту, якому надано статус гірського, відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги збільшується на 20 відсотків.

Отже, виходячи з вищевикладеного, якщо працівник проживає в місцевості, яка має статус гірської, а працює в навчальному закладі, що знаходиться в населеному пункті, який не має статусу гірського, то він не має права на встановлення 25-відсоткової доплати до заробітної плати. Проте такі особи мають право на 20-відсоткове підвищення державних пенсій, стипендій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі