Теми статей
Обрати теми

Виплати за чергування вдома при розрахунку середньої зарплати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплати за чергування вдома при розрахунку середньої зарплати

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чи враховуються виплати за чергування вдома при розрахунку середньої заробітної плати лікарів?

(м. Сімферополь)

 

Залучення лікарів до чергувань удома викликане відсутністю в стаціонарі у вечірній, нічний час, вихідні та святкові дні відповідних спеціалістів. Для забезпечення надання медичної допомоги хворим відповідно до

п. 5.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 , до чергувань удома можуть залучатися лікарі з п’яти основних спеціальностей, до яких можуть належати лікарі хірургічного профілю, анестезіологи, лаборанти та рентген-лаборанти. Конкретний перелік таких спеціалістів визначається головним лікарем виходячи з потреби в наданні відповідної медичної допомоги, укомплектованості відділень стаціонару медичними кадрами, аналізу та оцінки кількості викликів.

Отже, якщо лікар відпрацював за основним місцем роботи робочий день за встановленою нормою робочого часу, він може залучатися до чергувань удома для забезпечення надання в разі потреби екстреної медичної допомоги хворим стаціонару за умови відсутності у стаціонарі лікаря з цієї спеціальності.

Чергування вдома враховується як півгодини за кожну годину чергування, якщо виклику до хворого не було, та як усі фактично відпрацьовані години, якщо лікаря викликали до хворого.

Роботи, пов’язані з наданням екстреної медичної допомоги (ургентної допомоги), чергуванням удома та в стаціонарі за межами основного робочого часу, належать до надурочних робіт. Виплати за їх виконання належать до додаткової заробітної плати та включаються до середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (

постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.95 р. № 100).

З огляду на викладене для розрахунку середнього заробітку в усіх випадках його збереження необхідно враховувати фактично відпрацьовані години в разі викликів до хворих під час чергування вдома та години чергування вдома у половинному розмірі, якщо викликів не було.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі