Теми статей
Обрати теми

Про тривалість щорічної відпустки працівників, які працюють на електронно-обчислювальних машинах

Редакція ОП
Лист від 18.06.2009 р. № 81/010/156-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА ЕКСПЕРТИЗА УМОВ ПРАЦІ УКРАЇНИ

 

ПРО ТРИВАЛІСТЬ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ НА ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИНАХ

 

Лист від 18.06.2009 р. № 81/010/156-09

(витяг)

<...>

Працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп'ютер, і для яких тривалість щорічної відпустки не визначено іншими актами законодавства, мають право на

щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4-х календарних днів згідно з підрозділом «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» (пункт 58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. № 679, зі змінами, внесеними постановою КМУ від 16.12.2004 р. № 1674).

Статтею 8 Закону України «Про відпустки» визначено, що конкретна тривалість таких відпусток установлюється колективним або трудовим договором

залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з Порядком застосування зазначеного Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16 і зареєстрованим Міністерством юстиції України 30.01.98 р. за № 58/2498 (зі змінами, затвердженими наказом Мінпраці від 04.06.2003 р. № 150 і зареєстрованими в Мін'юсті 18.06.2003 р. за № 496/7817), додаткову відпустку за особливий характер праці може бути надано пропорційно до фактично відпрацьованого часу. До розрахунку часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

<...>

 

Головний державний експерт з умов праці України

С. Рябоконь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Р

обота на комп'ютері — підстава для додаткової відпустки

 

Як випливає з листа Державної експертизи умов праці України, особам, які працюють на ЕОМ, у тому числі й на персональному комп'ютері, надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці до 4-х календарних днів. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Відповідно до пп. 6 і 7 Порядку застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу зараховуються дні, коли працівник фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Аналогічне роз'яснення Мінпраці надавало й раніше в листі від 12.03.2007 р. № 40/13/133-07.

До працівників, які мають право на щорічну додаткову відпустку до 4-х календарних днів, можуть належати оператори комп'ютерного набору, програмісти, інженери, бухгалтери та інші особи.

При цьому всі роботодавці незалежно від форм власності зобов'язані привести робочі місця користувачів ЕОМ у відповідність до установлених норм. Так, п. 5 Державних санітарних правил та норм роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10.12.98 р. № 7, передбачено певні вимоги до режиму праці та відпочинку при роботі на ВДТ ЕОМ і ПЕОМ. Зокрема, для збереження здоров'я працівників, запобігання професійним захворюванням та підтримання їх працездатності слід передбачити внутрішньозмінні регламентовані перерви для відпочинку.

Так, для операторів комп'ютерного набору при 8-годинній денній робочій зміні слід передбачати 10-хвилинні перерви після кожної години роботи на візуальному дисплейному терміналі. З метою зниження нервово-емоційної напруги, утоми зорового аналізатора, поліпшення мозкового кровообігу, запобігання втомі доцільно деякі перерви використовувати для виконання комплексу гімнастичних вправ.

В окремих випадках, при хронічних скаргах працюючих на ВДТ ЕОМ і ПЕОМ на зорову втому, незважаючи на дотримання санітарно-гігієнічних вимог до режимів праці та відпочинку, а також застосування засобів локального захисту очей, допускається індивідуальний підхід щодо обмеження часу роботи на ВДТ, зміни характеру праці, чергування з іншими видами діяльності, не пов'язаними з роботою на ВДТ.

Слід зауважити: у разі коли виробничі обставини не дозволяють застосувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи на ВДТ не повинна перевищувати 4 годин.

Також нагадаємо: ст. 142 Кодексу законів про працю України передбачено, що трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника чи уповноваженого ним органу і профспілкового комітету на основі типових правил.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі