Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку застосування постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504, зокрема в частині визначення посадових окладів голів сільських і селищних рад, їх заступників та інших керівних працівників і спеціалістів апарату рад, їх виконавчих органів

Редакція ОП
Роз'яснення

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Щ

одо порядку застосування постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504, зокрема в частині визначення посадових окладів голів сільських і селищних рад, їх заступників та інших керівних працівників і спеціалістів апарату рад, їх виконавчих органів

Роз’яснення від 20.06.2009 р.

 

З метою збільшення питомої ваги посадових окладів у заробітній платі голів сільських і селищних рад, їх заступників та інших керівних працівників і спеціалістів апарату рад та

їх виконавчих органів Кабінет Міністрів прийняв постанову від 27 травня 2009 р. № 504 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268». Ця постанова набрала чинності з 30 травня 2009 р., тобто з дня офіційного опублікування.

Постановою передбачено збільшити на 50 відсотків розмір посадових окладів сільських, селищних голів, їх заступників та інших керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів (секретарів рад, керуючих справами (секретарів) виконкомів, головних бухгалтерів, спеціалістів-юрисконсультів, спеціалістів-землевпорядників).

Тобто підвищується розмір посадових окладів, передбачених додатком 54 до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 700), які вже підвищені на 45 відсотків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2008 р. № 34 «Про внесення зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Наприклад, розмір посадового окладу станом на 1 травня 2009 р. становив:

селищного голови селища з чисельністю населення понад 15 тис. чоловік — 2033 гривні (з урахуванням підвищення на 45 відсотків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2008 р. № 34), а після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504 — збільшився до 3050 гривень;

спеціаліста-землевпорядника зазначеного селища — 642 гривні (

з урахуванням підвищення на 45 відсотків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2008 р. № 34), а після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504 — збільшився до 963 гривні.

Разом з тим головам сільських, селищних рад, їх заступникам, керівним працівникам і спеціалістам апарату рад, їх виконавчих органів не встановлюється надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 (у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та вислугу років), оскільки збільшено посадові оклади, при цьому заробітна плата не зменшилася.

Таке рішення Уряду гарантує отримання головами сільських, селищних рад, а також іншими працівниками рад заробітної плати, яка не залежить від встановлення чи невстановлення надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, і є першим кроком на шляху до реформування системи оплати праці працівників органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

Таким чином, виходячи з діючого до 30 травня 2009 р. розміру посадового окладу, підвищеного на 50 відсотків, заробітна плата, наприклад спеціаліста-землевпорядника селища з чисельністю населення понад 15 тис. чоловік, якому присвоєно 14 ранг посадової особи органу місцевого самоврядування і стаж його служби в органах місцевого самоврядування становить більш як 10 років (надбавка за вислугу років при такому стажі — 20 відсотків), на даний час складається з:

посадового окладу — 963 гривні (з урахуванням його збільшення на 45 відсотків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2008 р. № 34 і на 50 відсотків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504);

надбавки за ранг — 50 гривень (за 14 ранг посадової особи органу місцевого самоврядування);

надбавки за вислугу років — 202,6 гривні (20 відсотків суми посадового окладу та надбавки за ранг (963 гривні + 50 гривень)).

Крім того, у разі забезпечення у повному обсязі бюджетними коштами обов'язкових виплат із заробітної плати працівникам

у межах фонду оплати праці може виплачуватися премія.

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Сільські та селищні ради: зміна структури заробітної плати

 

У роз'ясненні, що коментується, Мінпраці та Мінфін пояснюють, чим викликано зміну умов оплати праці керівних працівників і фахівців сільських та селищних рад згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504 і як на практиці застосовується порядок таких змін щодо підвищення посадових окладів. (Текст постанови № 504 і коментар редакції до неї див. у газеті «Оплата праці», 2009, № 11, с. 9.).

Суть роз'яснення зведено до такого.

Уряд розпочав роботу з реформування системи оплати праці працівників органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. І першим кроком на цьому шляху стала зміна структури заробітної плати керівних працівників і фахівців апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів. Причому зміну структури заробітної плати таких працівників запроваджено з метою збільшення питомої ваги постійної складової фонду оплати праці — основної заробітної плати, до складу якої входить оплата за посадовими окладами.

Щодо порядку застосування підвищення посадових окладів відомства уточнюють, що підвищенню на 50 % підлягають посадові оклади, передбачені додатком 54 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268, підвищені на 45 % згідно з постановою КМУ від 06.02.2008 р. № 34.

Також хочемо звернути увагу на два моменти.

Перший. Постанова КМУ від 27.05.2009 р. № 504 набула чинності з 30 травня 2009 року. Отже, з цієї дати посадові оклади для згаданих вище працівників має бути підвищено, а надбавки за високі досягнення у праці чи за виконання особливо важливої роботи знято. Але враховуючи, що 30 травня 2009 року — субота, а 31 травня 2009 року — неділя є вихідними днями при звичайному п'ятиденному робочому тижні, то апаратам сільських і селищних рад, що працюють з таким режимом роботи, перерахунок виплат за травень 2009 року здійснювати не потрібно. І тоді виходить, що фактично зміни необхідно застосовувати з 1 червня 2009 року.

Другий. В окремих випадках у працівників у результаті підвищення окладу та зняття надбавки може зменшитися загальний заробіток (див. приклад з другим працівником на с. 10 цього номера газети). У такому разі за умови забезпечення в повному обсязі бюджетними коштами обов'язкових виплат за заробітною платою цим працівникам як компенсацію втрати заробітку можна виплатити премію в межах наявного фонду оплати праці.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі