Теми статей
Обрати теми

Оподаткування грошової допомоги, що виплачується при виході на пенсію державному службовцю

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ОПОДАТКУВАННЯ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ, ЩО ВИПЛАЧУЄТЬСЯ ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ ДЕРЖАВНОМУ СЛУЖБОВЦЮ

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

1.Чи включається до фонду оплати праці грошова допомога, що виплачується державному службовцю при виході на пенсію?

2. Чи обкладається податком з доходів фізичних осіб та внесками до фондів соціального страхування зазначена грошова допомога?

(м. Харків)

 

1. Єдиним нормативним документом з питань визначення складу фонду оплати праці, який прийнято відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон № 108), є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

У розділі 3 Інструкції № 5 наведено перелік виплат найманим працівникам, що не належать до фонду оплати праці. До нього згідно з п. 3.6 Інструкції № 5 уключено одноразову допомогу працівникам, які виходять на пенсію, відповідно до діючого законодавства та колективних договорів (уключаючи грошову допомогу державним службовцям).

2. Зазначимо, що за загальним правилом нарахування та утримання внесків до соціальних фондів проводиться при одночасному дотриманні таких умов:

1) нараховані виплати включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5;

2) виплати нараховуються найманому працівнику;

3) виплати обкладаються податком з доходів фізичних осіб.

У разі невиконання однієї з умов виплати, що нараховуються, не обкладаються внесками до соціальних фондів.

Таким чином, одноразова допомога працівникам (у тому числі держслужбовцям), які виходять на пенсію, надана згідно з чинним законодавством та колективними договорами, відповідно до п. 3.6 Інструкції № 5 не належить до фонду оплати праці, а тому не є об’єктом для нарахування страхових внесків.

Щодо обкладення податком з доходів фізичних осіб зазначимо таке.

Пунктом 1.2 ст. 1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV

(далі — Закон № 889) визначено, що дохід — це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

Виходячи з положень

п. 1.3 ст. 1 Закону № 889 доходами у вигляді зарплати вважаються доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця. Порядок здійснення платником податку трудової діяльності та порядок нарахування, виплати йому винагороди внаслідок здійснення такої діяльності регулюються Кодексом законів про працю України, Законом № 108 та іншими законодавчими й нормативними актами, у тому числі розробленими відповідно до згаданих документів, зокрема, Інструкцією № 5.

Крім того, згідно з

п. 1.1 ст. 1 Закону № 889 для цілей цього Закону під терміном «заробітна плата» розуміються, зокрема, інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Згідно із

Законом № 108 та Інструкцією № 5 зарплата за своєю структурою складається з основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Щодо інших виплат у зв’язку з відносинами трудового найму, що не належать до фонду оплати праці, перелік яких наведено у

п. 3 Інструкції № 5, то для цілей Закону № 889 деякі з них підпадають під термін «заробітна плата». Зокрема, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається допомога, що надається працівникам у зв’язку з їх виходом на пенсію.

Крім того,

п. 4.3 ст. 4 Закону № 889 наведено перелік доходів, що не включаються до складу оподатковуваного доходу. У згаданому переліку не зазначено суми одноразової грошової виплати у зв’язку з виходом на пенсію, що виплачуються державним службовцям відповідно до ч. 5 ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII, а тому ці виплати підлягають оподаткуванню на загальних підставах (п. 7.1 ст. 7 Закону № 889).

Таким чином, зробимо висновок: виплачена грошова допомога державним службовцям обкладається податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %.

Аналогічне роз’яснення ДПАУ щодо оподаткування такої виплати надано у листі від 25.05.2004 р. № 9402/7/17-3117.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі