Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати заробітної плати за час щорічної відпустки

Редакція ОП
Лист від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗА ЧАС ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ

Лист від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення та повідомляється.

Відповідно до частини третьої статті 115 Кодексу законів про працю України та частини першої статті 21 Закону України «Про відпустки»

виплата заробітної плати за час щорічної відпустки повинна бути проведена не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. У зазначеній нормі йдеться про календарні дні. Якщо, наприклад, перший день відпустки — 15 число, то останнім днем виплати заробітної плати за час відпустки є 11 число, якщо перший день відпустки — понеділок (22 червня), то останнім днем виплати заробітної плати є четвер (18 червня).

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ВІДПУСКНІ ВИПЛАЧУЮТЬСЯ НЕ ПІЗНІШЕ НІЖ ЗА ТРИ КАЛЕНДАРНИХ ДНІ ДО ПОЧАТКУ ВІДПУСТКИ

 

Як відомо, працівники, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, згідно зі ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР мають право на щорічні оплачувані відпустки.

Отже, у разі коли працівник бажає реалізувати своє право на відпустку, у підприємства виникає зобов’язання виплатити йому заробітну плату за весь час такої відпустки не пізніше ніж за три дні до її початку (ч. 3 ст. 115 Кодексу законів про працю України та ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки»).

Мінпраці в листі акцентувало увагу на те, що саме

календарні дні треба застосовувати щодо зазначеної норми.

Наведемо умовний приклад. У працівниці Махоніної Л. І. перший день відпустки — 14.08.2009 р. (п’ятниця). Тому останнім днем виплати відпускних працедавцем буде 10.08.2009 р. (понеділок).

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі