Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування

Редакція ОП
Лист від 31.07.2009 р. № 2570/0/10-09/13

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щ

одо оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування

Лист від 31.07.2009 р. № 2570/0/10-09/13

 

Міністерство праці та соціальної політики України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 27.07.2009 р. № 41604/0/1-09 розглянуло звернення щодо розповсюдження постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504 на робітників, які обслуговують органи місцевого самоврядування, і повідомляє.

Умови оплати праці посадових осіб сільських і селищних рад та їх виконавчих органів визначені постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (зі змінами).

Умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, затверджені наказом Міністерства праці України від 02.10.96 р. № 77 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (із змінами).

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2009 р. № 504 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268, згідно з якою збільшено посадові оклади посадових осіб сільських і селищних рад та їх виконавчих органів.

Ці

зміни не застосовуються до службовців та робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів.

 

Заступник Міністра В. Онищук

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ СІЛЬСЬКИХ ТА СЕЛИЩНИХ РАД: ЧЕРГОВІ РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНПРАЦІ

 

Лист, що коментується, є черговим роз’ясненням Мінпраці щодо умов оплати праці працівників органів місцевого самоврядування після прийняття постанови КМУ від 27.05.2009 р. № 504 (далі — постанова № 504). (Текст постанови № 504 і коментар редакції до неї ми публікували в газеті «Оплата праці», 2009, № 11, с. 9.)

Так, відомство наголошує на тому, що умови оплати праці для працівників сільських та селищних рад регламентують, зокрема, два документи:

— для посадових осіб сільських і селищних рад та їх виконавчих органів — постанова КМУ від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268);

— для робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, — наказ Мінпраці від 02.10.96 р. № 77.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 2, 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ (далі — Закон № 2493) посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих і консультативно-дорадчих функцій та отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. Дія Закону № 2493 не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування.

Посадами в органах місцевого самоврядування є:

— виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою;

— виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

— посади, на які особи призначаються сільськими, селищними, міськими головами, головою районної, районної в місті, обласної ради на конкурсній основі або за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

І оскільки постановою № 504 було внесено зміни до постанови № 268, то відповідно вони зачепили посадових осіб сільських і селищних рад та їх виконавчих органів. У результаті таких поправок змінилася структура заробітної плати керівних працівників та спеціалістів сільських і селищних рад: збільшено на 50 % посадові оклади і скасовано надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи.

У роз’ясненні Мінпраці та Мінфіну від 20.06.2009 р. (див. «Оплата праці», 2009, № 15, с. 4 — 5), зокрема, зазначалося, що постановою № 504 передбачено збільшити на 50 % розмір посадових окладів сільських, селищних голів, їх заступників та інших керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів (секретарів рад, керуючих справами (секретарів) виконкомів, головних бухгалтерів, фахівців-юрисконсультів, фахівців-землевпорядників).

Тому висновок Мінпраці в листі, що коментується, такий: постанова № 504 стосується виключно посадових осіб органів сільських та селищних рад (керівників і спеціалістів). На службовців та робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, ці зміни не поширюються.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі