Теми статей
Обрати теми

Щодо подання Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в електронному вигляді

Редакція ОП
Лист від 22.06.2009 р. № 170/18/99-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ та СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щ

одо подання Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в електронному вигляді

Лист від 22.06.2009 р. № 170/18/99-09

 

Міністерство праці та соціальної політики розглянуло інформаційний запит <…> щодо подання Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в електронному вигляді та повідомляє.

Відповідно до пункту 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339, роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається до центру зайнятості, у якому він перебуває на обліку, до 20 (а за рік — 25) числа місяця, наступного за звітним періодом.

Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства або організації, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту, завірений центром зайнятості, залишається в бухгалтерії платника страхових внесків.

На бажання платника розрахункова відомість може подаватися в електронному вигляді у порядку, визначеному законодавством.

Наказом Державного центру зайнятості від 12.03.2009 року № 17 затверджено нову редакцію Тимчасового порядку щодо подання електронних звітів до органів виконавчої дирекції Фонду. У пункті 2.3 вищевказаного Тимчасового порядку зазначено, що

подання страхувальником електронних звітів здійснюється за його власною ініціативою.

Таким чином, подання розрахункової відомості до центрів зайнятості за місцем реєстрації страхувальника здійснюється у паперовій формі або, за бажанням страхувальника, в електронному вигляді.

 

Директор Департаменту соціального партнерства
 і загальнообов’язкового державного соціального страхування
 В. Ступак

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПОДАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ ВІДОМОСТІ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ — СПРАВА ДОБРОВІЛЬНА!

 

У цьому листі Мінпраці звернуло увагу страхувальників на те, що подання Розрахункової відомості до центрів зайнятості в електронному вигляді здійснюється

лише за їх власним бажанням.

Таким чином, на сьогодні подання електронних звітів передбачено тільки для зручності страхувальників і

не є обов’язковою нормою. Хоча останнім часом з різних джерел надходила інформація, що центри зайнятості на місцях пропонують страхувальникам укладати договори про подання звітності до Фонду соцстраху від безробіття в електронному вигляді відповідно до Тимчасового порядку надання електронних звітів до органів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженого наказом Держцентру зайнятості від 12.03.2009 р. № 17.

До речі зазначимо, що відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV, «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 р. № 851-IV також розроблено аналогічні процедури подання електронної звітності до:

— Пенсійного фонду (Порядок подання звітів до Пенсійного фонду України в електронному вигляді, затверджений постановою правління ПФУ від 19.04.2007 р. № 7-7);

— Фонду

соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (Роз’яснення щодо експлуатації автоматизованої інформаційної системи прийняття звітних документів від страхувальників у робочих органах Фонду засобами інтернет-технологій, затверджені наказом дирекції Фонду соцстрахування з ТВП від 05.03.2009 р. № 31-ос);

— Фонду соціального страхування від нещасних випадків (Порядок подання електронних звітів до робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджений постановою правління Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 26.02.2009 р. № 16).

Тобто на сьогодні у платників внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є право вибору: подавати звітність на паперових носіях чи в електронній формі.

Практика надання страхувальниками електронної звітності є вже досить поширеним явищем сьогодення. Цей механізм здавання звітності, безумовно, має свої недоліки та переваги. До недоліків можна віднести відсутність або недостатню технічну та технологічну базу у страхувальників і те, що деякі послуги є платними (послуги

з підтвердження електронного цифрового підпису посиленим сертифікатом, послуги обов’язкового посередника тощо).

Перевагами є передусім економія робочого часу, надання звітів у зручний час не виходячи з офісу. Програмне забезпечення автоматично проводить розрахунки підсумкових або розрахункових рядків звітності, що не дає можливості допущення арифметичних помилок.

Також подання електронного звіту відповідно до встановлених порядків надає страхувальнику право не подавати відповідні звіти на паперових носіях.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі