Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

З 1 СІЧНЯ 2010 РОКУ — НОВА ЗВІТНІСТЬ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

Пенсійний фонд України постановою від 05.11.2009 р. № 26-1 затвердив Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України (далі — Порядок), що

набуває чинності з 1 січня 2010 року. З цієї самої дати втратять чинність:

— Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6 (так звана звітність за персоніфікованим обліком);

— підпункти 11.11 — 11.16 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1 та

додатки 23, 25, 26, 27, 31, 32, 34 до цієї Інструкції.

До нового Порядку прийнято вісім додатків.

Більшість підприємств, установ у першу чергу зацікавить додаток 4 —

Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України. Він подається щомісячно , не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення базового звітного періоду. Додаток 4 складається з 10 таблиць. Так, зокрема, таблиця 1 — Нарахування внесків на загальнообов'язкове державне пенсійного страхування є аналогом додатка 23.

Одним із нововведень прийнятого Порядку є встановлення для страхувальників — юридичних осіб місячного звітного періоду, у тому числі за персоніфікованою звітністю. Звіт необхідно буде складати за новою формою (додаток 4) і подавати

не пізніше ніж через 20 днів після закінчення звітного місяця.

При цьому згідно з п. 3 постанови № 26-1 строки подання звіту до Пенсійного фонду України страхувальниками за січень, лютий, березень 2010 року може бути продовжено керівником відповідного органу ПФУ за заявою страхувальника на строк до 7 календарних днів.

Отже,

починаючи зі звіту за січень 2010 року персоніфікована звітність на застрахованих осіб подаватиметься щомісячно.

Нові форми звітності перед ПФУ, детальні рекомендації щодо їх заповнення ми наведемо в наступних номерах газети.

Звітність до Пенсійного фонду за звітні періоди 2009 років, у тому числі персоніфікована звітність за 2009 рік, подаватиметься в колишні строки за колишніми формами.

 

РОЗ'ЯСНЕННЯ МІНПРАЦІ ПРО НЮАНСИ ЗВІЛЬНЕННЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА

У листі від 23.10.2009 р. № 251/06/186-09 Мінпраці надало актуальне роз'яснення щодо порядку звільнення головного бухгалтера.

На думку відомства, не може бути причиною затримки звільнення головного бухгалтера відсутність кандидатури нового головного бухгалтера або ж необхідність подання звітності за певний період. Звільнення головного бухгалтера згідно зі ст. 38 КЗпП має здійснюватися після закінчення двотижневого строку з дня подання заяви або (за наявності зазначених у ст. 38 КЗпП підстав неможливості продовження роботи) у строк, зазначений у заяві про звільнення.

Щодо питання, яка саме особа приймає справи від головного бухгалтера, якщо на момент його звільнення заміни немає, то зазвичай це здійснює керівник підприємства, установи, організації.

 

ФСС ТВП ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТРАХУВАЛЬНИКІВ

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 09.11.2009 р. № 01-16-2311 розглянув питання застосування постанов КМУ від 21.05.2009 р. № 502 та від 03.06.2009 р. № 547 при виявленні

порушень, які неможливо усунути. Нагадаємо, що цими постановами встановлено тимчасові обмеження щодо вжиття заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року. Зокрема, установлено, що органи та посадові особи, які здійснюють згідно із законом державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року, можуть приймати рішення про застосування до суб'єктів господарювання фінансових та адміністративних санкцій тільки в разі невиконання ними впродовж 30 діб з дня отримання приписів про усунення виявлених порушень (крім порушень, які неможливо усунути).

До порушень, які неможливо усунути, Фонд відносить:

— невчасну сплату страхових внесків;

— порушення порядку використання страхових коштів (у частині забезпечення дітей застрахованих осіб дитячими новорічними подарунками та застрахованих осіб путівками на санаторно-курортне лікування);

— пропуск строку подання (неподання) звітності.

У разі виявлення таких порушень Фонд рекомендує

застосовувати фінансові та штрафні санкції в порядку, передбаченому в ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі