Теми статей
Обрати теми

Індексація щомісячних страхових виплат для непрацюючих пенсіонерів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЩОМІСЯЧНИХ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ ДЛЯ НЕПРАЦЮЮЧИХ ПЕНСІОНЕРІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Як правильно визначати базовий місяць при проведенні індексації грошових доходів громадян-пенсіонерів, які мають право на щомісячні страхові виплати як постраждалі (члени їх сімей) від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань? Чи має такий пенсіонер надавати з Пенсійного фонду до Фонду від нещасного випадку дані про підвищення отримуваної ним пенсії за віком для проведення індексації страхових виплат?

(м. Кіровськ)

 

Згідно із

Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-ХІІ (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-ІV) та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема:

— щомісячна грошова сума, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку постраждалому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (з урахуванням виплат на необхідний догляд за постраждалим) (далі — щомісячна грошова сума);

— щомісячна страхова виплата особам, які перебували на утриманні постраждалого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (далі — щомісячна страхова виплата особам);

— страхова виплата дитині, яка народилася інвалідом унаслідок травми на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

— суми відшкодування шкоди, завданої працівнику каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди в разі втрати годувальника.

Механізм проведення індексації щомісячних страхових виплат громадянам, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, передбачено

п. 10 Порядку № 1078.

Так,

для непрацюючих громадян п. 10 Порядку № 1078 передбачає: якщо одночасно з щомісячною грошовою сумою (страховою виплатою) виплачується пенсія, у першу чергу індексується щомісячна грошова сума (страхова виплата). Загальний дохід такої особи, що підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, установленого для непрацездатних осіб.

Визначення базового місяця при проведенні індексації доходів здійснюється згідно з

п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяцем для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

Водночас

Порядком № 1078 не передбачено механізму надання органами Пенсійного фонду відомостей щодо підвищення розміру пенсій громадянам, які мають право на щомісячну страхову виплату внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Тому при проведенні індексації страхових виплат

для непрацюючих постраждалих осіб, які одержують одночасно з щомісячними грошовими сумами (страховими виплатами) і пенсію за віком, базовим місяцем слід вважати місяць, в якому відбулося останнє підвищення страхової виплати згідно із законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі