Теми статей
Обрати теми

Установлення доплати за роботу з хімічними реактивами

Редакція ОП
Відповідь на запитання

У

становлення доплати за роботу з хімічними реактивами

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи правомірне встановлення учителю хімії в загальноосвітньому навчальному закладі доплати за роботу з хімічними реактивами? Якщо так, то в якому розмірі та за яких умов може встановлюватися така доплата?

(м. Київ)

 

Відповідно

до ст. 100 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) на важких роботах, на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці.

Основним нормативним документом, за яким на сьогодні провадиться оплата праці працівників освіти, у тому числі і працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, є

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

додатком 9 до Інструкції № 102 працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, установлюється доплата до 12 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Пунктом 1.161 Переліку робіт з несприятливими умовами праці (додаток 9), на яких установлюється вищезазначена доплата, передбачена робота з використанням хімічних реактивів, а також з їх збереженням.

Звертаємо увагу на те, що оплата працівнику здійснюється

лише за результатами атестації робочого місця й оцінки умов праці та виключно за час фактичної зайнятості такою роботою.

Одночасно слід наголосити, що відповідно до

п.п. 7.3.2. Галузевої угоди, яка укладена між Міністерством освіти і науки України та Центральним Комітетом Профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки, керівникам закладів освіти і науки, а також комітетам Профспілки рекомендовано забезпечити проведення атестації робочих місць з несприятливими умовами праці відповідно до чинного законодавства та розробити за її результатами заходи щодо покращення умов трудової діяльності, уключивши їх як додатки до колективних договорів. Зокрема це стосується і здійснення доплат працівникам закладів освіти і науки за роботу в шкідливих та важких умовах праці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі