Теми статей
Обрати теми

Про посилення захисту окремих категорій населення у зв'язку з епідемічною ситуацією

Редакція ОП
Постанова від 02.12.2009 р. № 1325

Кабінет Міністрів України

Про посилення захисту окремих категорій населення у зв’язку з епідемічною ситуацією

Постанова від 02.12.2009 р. № 1325

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що

листок непрацездатності видається вагітним жінкам незалежно від строку вагітності на період дії карантину та здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів у зв’язку з епідемією грипу типу A/H1N1/Каліфорнія/04/09 і поширенням гострих респіраторних захворювань у 2009 — 2010 роках, встановлених відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі — карантин).

2. Міністерству охорони здоров’я:

довести до відома керівників закладів охорони здоров’я, що у разі видачі листка непрацездатності вагітним жінкам на

період дії карантину в графах листка «Діагноз первинний» і «Діагноз заключний» зазначається «строк вагітності на період дії карантину»;

створити резерв бланків листка непрацездатності для забезпечення ним закладів охорони здоров’я.

3.

Рекомендувати Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності:

здійснювати

додаткові видатки, пов’язані з наданням вагітним жінкам на період дії карантину допомоги по тимчасовій непрацездатності, за рахунок резерву коштів та наявної економії коштів за іншими статтями бюджету Фонду;

створити резерв коштів

Фонду, необхідних для фінансування матеріального забезпечення застрахованих осіб, у розрахунку не менш як на 15 календарних днів.

4.

Рекомендувати підприємствам, установам та організаціям надавати на період дії карантину працівникам, які мають дітей віком до 14 років, та вагітним жінкам за їх бажанням невикористані щорічні відпустки, додаткові відпустки, передбачені законодавством, а також установлювати в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів додаткові порівняно із законодавством оплачувані відпустки відповідно до статті 91 Кодексу законів про працю України.

5. Міністерству охорони здоров’я і Міністерству праці та соціальної політики відповідно до компетенції надати в триденний строк у засобах масової інформації роз’яснення щодо застосування цієї постанови.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

В умовах епідемії Кабмін дозволив видавати вагітним жінкам листок непрацездатності

 

Постановою, що коментується, Кабінет Міністрів України визначив правові можливості щодо захисту окремих категорій працюючих у зв’язку з епідемічною ситуацією.

Нагадаємо, що згідно з п. 5 ч. 1 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ допомога по тимчасовій непрацездатності може надаватися застрахованій особі, зокрема, у разі карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби.

Так, Уряд дозволив видавати лікарняні листки вагітним жінкам незалежно від строків вагітності на період дії карантину та здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних з епідемією грипу типу А/H1N1/Каліфорнія/04/09 і поширенням ГРЗ у 2009 — 2010 роках.

У листках непрацездатності, виданих вагітним жінкам на період дії карантину, у графах «Діагноз первинний» та «Діагноз заключний» лікар має зазначити «строк вагітності на період дії карантину».

Крім того, Кабмін доручив МОЗ України створити резерв бланків листків непрацездатності для забезпечення ними закладів охорони здоров’я, а також

рекомендував:

— Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності —

здійснювати додаткові витрати, пов’язані з наданням вагітним жінкам на період дії карантину допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також створити резерв коштів Фонду, необхідних для фінансування матеріального забезпечення такої категорії застрахованих осіб, у розрахунку не менше ніж на 15 календарних днів;

— підприємствам, установам і організаціям —

надавати на період дії карантину працівникам, які мають дітей віком до 14 років, і вагітним жінкам за їх бажанням невикористані щорічні відпустки, додаткові відпустки, передбачені законодавством, а також установлювати в межах своїх повноважень та за рахунок власних коштів додаткові порівняно із законодавством оплачувані відпустки відповідно до ст. 91 КЗпП.

Очікується, що з приводу застосування постанови (про порядок видачі та оплати лікарняних листків вагітним жінкам), що коментується, МОЗ України та Мінпраці повинні надати офіційні роз’яснення.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі