Теми статей
Обрати теми

Про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність матері, яка доглядає хвору дитину, якщо мати перебуває в частковій оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до 3-х років та працює в умовах неповного робочого тижня (неповного робочого дня)

Редакція ОП
Лист від 21.08.2009 р. № 3.07-58/2365

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

П

ро порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність матері, яка доглядає хвору дитину, якщо мати перебуває в частковій оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до 3-х років та працює в умовах неповного робочого тижня (неповного робочого дня)

Лист від 21.08.2009 р. № 3.07-58/2365

 

<....>

Законом України «Про відпустки» передбачено право жінки працювати на умовах неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому за жінкою зберігається право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в період цієї відпустки.

Оскільки, ставши до роботи на умовах неповного робочого часу, жінка продовжує отримувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустка для догляду за дитиною до трьох років не переривається.

Відповідно до частини 1 ст. 51 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності

є виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

Згідно з п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455, листок непрацездатності матері по догляду за хворою дитиною

в період частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до трьох років не видається.

Чинним законодавством не передбачено документ, що видається матері, яка доглядає хвору дитину, якщо мати перебуває в частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до 3-х років та працює в умовах неповного робочого тижня (або неповного робочого дня).

 

В. о. директора Департаменту Р. Таран

 

Коментар редакції

 

Жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, у разі її хвороби не має права на лікарняний

 

У листі Мінпраці від 17.07.2009 р. № 197/18/99-09 і листі МОЗ України від 21.08.2009 р. № 3.07-58/2365 ідеться про видачу листка непрацездатності жінці, яка перебуває в частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та працює в умовах неповного робочого часу.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 179 КЗпП і ч. 4 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) за бажанням жінки в період перебування її у відпустці для догляду за дитиною до трьох років їй надається право працювати на умовах неповного робочого часу чи вдома. При цьому за нею зберігається право на отримання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.

Зауважимо, що згідно з ч. 3 ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не спричинює жодних обмежень обсягу трудових прав працівників. Оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Крім того, час фактичної роботи зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону № 504).

Мінпраці в листі, що коментується, розглядає деякі ситуації при перебуванні жінки у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, яка працює в умовах неповного робочого часу:

— настала тимчасова непрацездатність безпосередньо жінки;

— хворіє її дитина віком до чотирнадцяти років;

— хворіє її дитина віком до трьох років (на яку оформлено відпустку для догляду).

Отже, у першому випадку жінці на загальних підставах видається листок непрацездатності, що підлягає обов’язковій оплаті. Мінпраці аргументує це таким: жінка, яка працює в режимі неповного робочого дня (тижня), отримує заробітну плату, з якої сплачуються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Таким чином, вона є застрахованою особою.

У другому випадку, якщо хворіє дитина віком до чотирнадцяти років, листок непрацездатності також видається та оплачується на загальних підставах.

А ось у третьому випадку, коли в жінки хворіє дитина віком до трьох років, листок непрацездатності по догляду за нею не видається. Це обмеження чітко прописано в п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455. У цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Більше того, як відзначає МОЗ України, у такій ситуації законодавство взагалі не передбачає видачі будь-якого документа.

У зв’язку з цим виникає запитання: що ж буде підставою чи виправданням перед роботодавцем, коли жінка не вийде на роботу внаслідок хвороби дитини до трьох років? На наш погляд, таким документом могла б бути довідка від лікуючого лікаря про хворобу дитини.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі