Теми статей
Обрати теми

Робота у виборчій комісії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Робота у виборчій комісії

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Декілька працівників підприємства є членами виборчих дільниць з виборів Президента України. Які гарантії, передбачені законодавством, поширюються на таких працівників?

(м. Харків)

 

Перш за все зазначимо, що відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю в Україні від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Ці норми поширюються на членів окружних та дільничних виборчих комісій.

Як випливає із Закону України «Про вибори Президента України» від 05.03.99 р. № 474-XIV (далі — Закон № 474), члени виборчих комісій набувають своїх повноважень з прийняттям виборчою комісією вищого рівня відповідного рішення (постанови). При цьому члену виборчої комісії видається спеціальне посвідчення. Ці документи мають підтверджувати статус члена комісії. Надання копій таких документів роботодавцю є підтвердженням того, що працівник підприємства виконує державні обов’язки в окружній чи дільничній виборчій комісії.

Таким чином, членам виборчих комісій, які виконують обов’язки в робочий час, гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку за місцем роботи на підприємстві. До речі, відповідно до ст. 21219 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов’язків за основним місцем роботи на час виконання ним повноважень члена виборчої комісії тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 грн.). Крім того, звільнення члена виборчої комісії з роботи або переведення його на нижчу посаду з підстав, пов’язаних із виконанням його обов’язків у виборчій комісії, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1020 до 1700 грн.).

Звертаємо увагу на те, що члени виборчих комісій звільняються від виконання службових обов’язків за місцем постійної роботи лише на час, необхідний для здійснення обов’язків члена комісії. Тому роботодавцю необхідно надати письмове повідомлення голови, заступника голови чи секретаря відповідної виборчої комісії про скликання засідання комісії або рішення виборчої комісії про залучення члена комісії до участі в інших передбачених заходах. Такі повідомлення або рішення повинні містити дату, час та заплановану тривалість засідання виборчої комісії чи іншого заходу.

Слід зазначити, що члени виборчих комісій можуть виконувати свої обов’язки в комісії як на платній, так і на безоплатній основі. Щодо виконання обов’язків на платній основі зазначимо таке.

Згідно з ч. 4 ст. 29 Закону № 474 за рішенням виборчої комісії, яке затверджується виборчою комісією вищого рівня, голова, заступник голови, секретар або інші члени територіальної виборчої комісії (загальною кількістю не більше чотирьох осіб), дільничної виборчої комісії (загальною кількістю не більше трьох осіб) протягом усього або частини строку повноважень комісії можуть виконувати свої повноваження з оплатою праці в комісії за рахунок коштів, що виділяються на проведення виборів. Оскільки на зазначених осіб поширюються гарантії за ст. 119 КЗпП, то вони також на цей період звільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи із збереженням місця роботи. Крім того, за ними зберігається ще й середній заробіток за місцем роботи.

Механізм оплати праці членів виборчої комісії визначено ст. 40 Закону № 474. Зокрема, робота члена виборчої комісії, який виконує свої повноваження у виборчій комісії на платній основі, оплачується в розмірі та в порядку, установленими Кабінетом Міністрів України за поданням Центральної виборчої комісії за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів. При цьому розмір заробітної плати члена виборчої комісії, звільненого від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, не може бути нижчим від його середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

На виконання Закону № 474 прийнято постанову КМУ «Про умови оплати праці членів виборчих комісій» від 28.07.2004 р. № 966 (далі — постанова № 966). Цим документом установлено місячну заробітну плату членам виборчих комісій, які виконують свої повноваження у виборчій комісії.

Слід зазначити, що робота членів виборчих комісій (у тому числі тих, які виконують свої повноваження не на платній основі) у день голосування та у дні встановлення підсумків голосування оплачується в межах видатків, передбачених на цю мету в кошторисах відповідних виборчих комісій, у розмірі не більш як 14 відсотків мінімальної заробітної плати за кожний відпрацьований день (п. 1 постанови № 966).

Членам виборчих комісій у межах загальної економії фонду оплати праці, передбаченого кошторисом видатків відповідної виборчої комісії на підготовку та проведення виборів, може бути виплачено ще й одноразову грошову винагороду (п. 2 постанови № 966).

Також зазначимо, що на членів виборчих комісій, які здійснюють підготовку та проведення виборів Президента України, розповсюджуються гарантії з відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров’ю чи майну члена територіальної, дільничної виборчої комісії у зв’язку з виконанням обов’язків, відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 662.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі