Теми статей
Обрати теми

Відпустку для догляду за дитиною до трьох років може оформити бабуся

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Відпустку для догляду за дитиною до трьох років може оформити бабуся

 

Тетяна НАУМОВА, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Дочка навчається на денному відділенні одного з вищих навчальних закладів, зараз народила дитину. У сім’ї планували, що доглядати дитину буде бабуся, тим більше що на підприємстві, де вона працює, досить часто трапляються затримки з виплати заробітної плати. Проте керівництво підприємства відмовило бабусі в наданні відпустки для догляду за дитиною до трьох років.

Чи має бабуся право використовувати відпустку для догляду за дитиною до трьох років замість своєї дочки?

(м. Балаклія, Харківська область)

 

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі Закон № 504) і ст. 179 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використано повністю або частинами батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично здійснюють догляд за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону № 504 підставою для надання такої відпустки зазначеним особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки для догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).

Зважаючи на це, бабуся дитини для оформлення такої відпустки має надати роботодавцю:

відповідну письмову заяву;

копію свідоцтва про народження дитини;

довідку з місця навчання матері про те, що вона є студенткою денної (очної) форми навчання та приступила до занять;

— довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері дитини про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі