Теми статей
Обрати теми

Облік робочого часу науково-педагогічних працівників для оплати лікарняних

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Облік робочого часу науково- педагогічних працівників для оплати лікарняних

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Як обліковується робочий час (у годинах або днях) науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації для оплати листків непрацездатності?

(м. Дніпропетровськ)

 

 

Розрахунок середньої заробітної плати провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), за фактично відпрацьовані в розрахунковому періоді робочі дні згідно з графіком роботи підприємства (працівника).

Обчислення страхових виплат науково-педагогічним працівникам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації здійснюється згідно з п. 14 Порядку виходячи з середньоденної заробітної плати за відпрацьований час.

Відповідно до ч. 1 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з шостого дня непрацездатності, надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за період хвороби. Тобто допомога по тимчасовій непрацездатності має виплачуватися застрахованій особі за робочі дні згідно з графіком роботи закладу, його структурного підрозділу або індивідуальним графіком роботи застрахованої особи (якщо такий їй установлено), пропущені через непрацездатність.

Це ж саме стосується й оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Так, відповідно до п. 2 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 439, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи в формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, які припадають на дні тимчасової непрацездатності.

Таким чином, для науково-педагогічного працівника робочими днями згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності, вважаються робочі дні згідно з установленим індивідуальним графіком роботи, в які має нараховуватися заробітна плата відповідно до табеля обліку робочого часу, пропущені через непрацездатність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі