Теми статей
Обрати теми

Оплата праці медичних працівників

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці медичних працівників

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Установлення посадових окладів та інших виплат з 1 грудня 2008 року

 

Яким чином установити посадові оклади працівникам відповідно до наказу Мінпраці та МОЗ від 17.12.2008 р. № 579а/758 та виплати, розмір яких визначається у відсотках від ставки працівника 1-го тарифного розряду (зокрема, підвищення посадових окладів за кваліфікаційну категорію для керівників закладів охорони здоров’я та їх заступників із числа лікарів, а також ставки погодинної оплати за проведення консультацій)?

(м. Запоріжжя)

 

З 1 грудня 2008 року встановлено розмір мінімальної заробітної плати 605 грн. Проте відповідно до

п. 1 наказу Мінпраці та МОЗ від 17.12.2008 р. № 579а/758 «Про внесення змін до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» з 1 грудня 2008 року діють розмірі посадових окладів, що були встановлені виходячи з 545 грн. Для працівників, у яких за Єдиною тарифною сіткою посадові оклади менше, ніж установлений розмір мінімальної заробітної плати, установлюється посадовий оклад на рівні мінімальної заробітної плати.

Таким чином, для працівників, посадові оклади яких визначаються за 1 та 2-им тарифними розрядами, посадові оклади встановлюються з 1 грудня 2008 року в розмірі 605 грн. Розміри підвищень посадових окладів за кваліфікаційну категорію для керівників закладів охорони здоров’я та їх заступників із числа лікарів, а також ставки погодинної оплати у відсотках за проведення консультацій визначаються виходячи зі ставки працівника 1-го тарифного розряду, тобто виходячи з 545 грн.

 

Чи може головний бухгалтер працювати за сумісництвом

 

Чи може головний бухгалтер працювати за сумісництвом у тому ж закладі на 0,5 посади заступника головного лікаря з економічних питань або бухгалтера (за рахунок спецкоштів), якщо заклад надає платні послуги?

(м. Кіровоград)

 

Порядок та умови роботи за сумісництвом визначено

постановою Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43.

Відповідно до

п. 4 зазначеного Положення керівники державних підприємств, установ та організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом, крім тих, хто займається викладацькою, медичною, науковою та творчою діяльністю.

Згідно з

Державним класифікатором (ДК-2005) та Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 1, розділ І), затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, посаду головного бухгалтера віднесено до керівників. З огляду на викладене головний бухгалтер взагалі не має права працювати за сумісництвом. За виконання бухгалтерської роботи за спецфондом йому може бути встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі або виконання особливо важливої роботи в розмірі до 50 відсотків посадового окладу, а також може виплачуватися премія.

 

Доплата медичній сестрі за роботу з хімічними речовинами

 

Чи можна встановити доплату медичній сестрі за роботу з хімічними речовинами в розмірі 12 відсотків посадового окладу, якщо їй уже виплачують 10 відсотків за використання в роботі дезінфікуючих засобів?

(Львівська обл.)

 

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 відсотків посадового окладу можуть встановлюватися згідно з

п.п. 3.4.7 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), працівникам, які використовують їх у роботі, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів. Конкретний перелік посад працівників, яким установлюється вказана доплата, має затверджуватися в колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов’язках працівників.

Доплати в розмірі до 12 відсотків посадового окладу, передбачені

додатком 6 до Умов оплати праці, установлюються працівникам у зв’язку зі шкідливими умовами праці на підставі атестації робочих місць. Ці доплати встановлюються незалежно від виплати за використання дезінфікуючих засобів та здійснюються в межах коштів, затверджених на оплату праці для закладу в кошторисі доходів і видатків.

 

На якій посаді має проходити інтернатуру випускник медуніверситету

 

Чи можна прийняти/перевести на посаду лікаря-спеціаліста випускника медичного університету, який отримав кваліфікацію лікаря та проходить інтернатуру за лікарською спеціальністю?

(м. Харків)

 

Інтернатура — це післядипломна підготовка випускників вищих медичних (фармацевтичних) університетів, яка передбачає продовження навчання у двох формах: очну частину навчання на кафедрах вищих закладів освіти та стажування в базових закладах охорони здоров’я. Метою інтернатури є підвищення рівня практичної та професійної готовності випускників вищих медичних (фармацевтичних) університетів до самостійної лікарської (фармацевтичної) діяльності. До інтернатури зараховуються випускники вищих медичних та фармацевтичних закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів після складання державних іспитів і присвоєння кваліфікації лікаря (провізора) та отримання диплома з певної лікарської (провізорської) спеціальності.

Після закінчення інтернатури лікарям (провізорам) — інтернам присвоюється кваліфікація лікаря-спеціаліста певного фаху (

наказ МОЗ «Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів» від 19.09.96 р. № 291), що дає право займатися лікарською (фармацевтичною) діяльністю, тобто працювати на посаді лікаря.

З огляду на викладене випускники вищих медичних (фармацевтичних) університетів прибувають до закладу охорони здоров’я для проходження інтернатури, до штату якого їх зараховують

на посаду лікаря (провізора) — інтерна. Якщо у штаті закладу немає посади лікаря (провізора) — інтерна, цю посаду вводять за відомістю заміни замість будь-якої лікарської посади на період проходження випускником інтернатури.

Після закінчення інтернатури та отримання сертифіката лікаря-спеціаліста молодого спеціаліста зараховують на посаду лікаря відповідної спеціальності без категорії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі