Теми статей
Обрати теми

Нарахування зарплати головному лікарю психоневрологічного інтернату

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування зарплати головному лікарю психоневрологічного інтернату

 

Володимир ГОЛОВАНОВ, незалежний експерт

 

Як розрахувати розмір заробітної плати головному лікарю вищої кваліфікаційної категорії психоневрологічного інтернату (обслуговується більше 1000 осіб), якщо йому встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 відсотків посадового окладу та премію в розмірі 30 відсотків посадового окладу?

(м. Київ)

 

При визначенні умов оплати праці медичних працівників слід керуватись Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Посадові оклади керівників закладів охорони здоров’я визначаються згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов оплати праці, тобто за тарифними розрядами, які залежать від групи з оплати праці (показники віднесення закладів та установ до груп з оплати праці керівних працівників наведено в додатку 2 до Умов оплати праці).

Відповідно до п. 18 додатка 2 до Умов оплати праці для психоневрологічного інтернату при кількості осіб, які обслуговуються, понад 1000 осіб, установлюється І група з оплати праці.

Таким чином, відповідно до п. 1 п.п. 2.2.1 Умов оплати праці керівнику (головному лікарю) психоневрологічного інтернату при віднесенні закладу охорони здоров’я до І групи з оплати праці встановлюється 18-й тарифний розряд, що з 1 грудня 2008 року відповідає посадовому окладу в розмірі 1749 грн.*

* Розмір посадового окладу розраховано виходячи з 545 грн. згідно з постановою КМУ від 20.12.2008 р. № 1117 (див. «Оплата
праці», 2009, № 2 (14), с. 10) та за тарифними коефіцієнтами 3-го етапу Єдиної тарифної сітки, що запроваджено з 01.09.2008 р.

Як указано в запитанні, головному лікарю відповідно до Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359, присвоєно вищу кваліфікаційну категорію. А відповідно до п. 1 п.п. 2.4.1 розділу 2 Умов оплати праці керівникам закладів охорони здоров’я посадовий оклад, що відповідає тарифному розряду за групою з оплати праці, підвищується за наявності вищої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «організація та управління охороною здоров’я» або «організація та управління фармацією» на 44,9 відсотка тарифної ставки працівника I тарифного розряду. Таким чином, сума підвищення становить:

545 грн. х 44,9 % = 244,71 грн. (після заокруглення).

Психоневрологічний інтернат уключено до Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, наведеного в додатку 3 до Умов оплати праці. Так, відповідно до п. 1.13 цього Переліку керівники психоневрологічного інтернату мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 25 відсотків у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Підпунктом 2.4.7 Умов оплати праці

визначено порядок установлення підвищення посадових окладів. Тобто підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, що передбачене п.п. 2.4.5 Умов оплати праці, установлюється до посадового окладу, визначеного за пп. 2.1 — 2.2, з урахуванням підвищень за кваліфікаційну категорію.

Наведемо відповідний розрахунок:

1749 грн. (посадовий оклад) + 244,71 грн. (підвищення за кваліфікаційну категорію) = 1993,71 грн.

1993,71 грн. х 1,25 = 2492 грн. (після заокруглення).

У сумі 2492 грн. ми отримали розмір посадового окладу з урахуванням підвищення за наявність вищої кваліфікаційної категорії та підвищення за шкідливі та важкі умови праці.

Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати.

Преміювання керівників закладів, установ та їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці (

п. 1.7 розділу І Умов оплати праці).

Працівникам закладу, установи надбавки встановлюються керівником, а керівнику та його заступникам — органом вищого рівня у межах фонду оплати праці.

Надбавка за високі досягнення

встановлюється за критеріями, які відображають результати професійної діяльності працівника. Такими критеріями можуть бути: успішне виконання працівником завдань та обов’язків, ініціативність в роботі тощо. Граничний розмір цієї надбавки для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушення трудової дисципліни зазначена надбавка зменшується або скасовується.

Отже, за рішенням органу вищого рівня головному лікарю психоневрологічного інтернату в межах фонду заробітної плати та відповідно до

п. 4.4 розділу ІV Умов оплати праці встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 відсотків посадового окладу. Згідно з абзацом 2 п. 4.6 розділу ІV Умов оплати праці зазначена надбавка нараховується на посадовий оклад працівника з урахуванням підвищень.

Розрахуємо розмір такої надбавки:

2492 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію, підвищення за шкідливі та важкі умови праці) х 50 % = 1246 грн.

Преміювання працівників проводиться в межах фонду заробітної плати. Керівники закладів та установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують положення про преміювання працівників (

п. 5.11 Умов оплати праці). Розмір премії працівника залежить від особистого внеску до загальних результатів роботи підрозділу, закладу та граничними розмірами не обмежується.

Преміювання керівників закладів, установ та їх заступників здійснюється за рішенням органу вищого рівня.

Тож якщо рішенням органу вищого рівня головному лікарю психоневрологічного інтернату встановлено премію в розмірі 30 % посадового окладу, то її розмір становитиме:

2492 грн. (сума посадового окладу з усіма підвищеннями) х 30 % = 747,60 грн.

Отже, проводимо остаточний розрахунок заробітної плати головного лікаря вищої кваліфікаційної категорії психоневрологічного інтернату, підсумовуючи всі визначені складові:

2492 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію — 44,9 %, підвищення за шкідливі та важкі умови праці — 25 %) + 1246 грн. (надбавка за високі досягнення у праці — 50 %) + 747,60 грн. (премія — 30 %) = 4485,60 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі