Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування середньогодинної зарплати при наданні допомоги у випадках неповного робочого дня

Редакція ОП
Лист від 05.02.2009 р. № 01-16-211

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо застосування середньогодинної зарплати при наданні допомоги у випадках неповного робочого дня

Лист від 05.02.2009 р. № 01-16-211

 

У зв’язку із фінансовою та економічною кризою, зменшенням обсягів виробництва склалася ситуація, коли на багатьох підприємствах встановлюється режим неповного робочого дня, у зв’язку з чим збільшилась кількість звернень щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах в такі періоди.

Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок), не передбачено обчислення середньогодинної заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах у випадках, коли норма робочого часу в розрахунковому періоді і в періоді, за який виплачується допомога, різна.

Враховуючи викладене та з метою запобігання нецільового використання коштів Фонду вважаємо за необхідне для обчислення середньої заробітної плати при наданні допомоги

у випадках встановлення режиму неповного робочого дня керуватися пунктом 15 вказаного Порядку, тобто застосовувати середньогодинну заробітну плату.

В той же час повідомляємо, що Виконавча дирекція Фонду надіслала пропозиції до Міністерства праці та соціальної політики України щодо внесення змін до Порядку в частині застосування середньогодинної заробітної плати у випадках, коли в окремих місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, встановлюється неповний робочий день.

 

 

Заступник директора С. Буринський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Розрахунок лікарняних і декретних при встановленні неповного робочого дня

 

Зауважимо, що встановлення неповного робочого часу спричинює зменшення норми робочого часу для працівників.

Про особливості розрахунку декретних виплат у разі встановлення неповного робочого часу у вигляді неповного робочого тижня ми писали раніше у статті «Неповний робочий час: розраховуємо декретні» // «Оплата праці», 2009, № 3 (15).

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) надає рекомендації щодо розрахунку лікарняних і декретних у разі встановлення неповного робочого дня. Зокрема, ФСС ТВП роз’яснює, яку середню зарплату (середньоденну чи середньогодинну) потрібно використовувати для розрахунку страхових виплат (лікарняних і декретних) у разі, якщо в розрахунковому періоді працівник працював на умовах повного робочого часу (8 годин на день), а в місяці, в якому він хворів чи перебував у відпустці по вагітності та пологах, йому було встановлено режим неповного робочого часу у вигляді неповного робочого дня (наприклад, 4 години на день). Виникнення запитання пов’язане з таким.

Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), установлено, що в загальному випадку при розрахунку допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виходять з розміру середньоденної заробітної плати за відпрацьований час. Якщо робочий час підсумовується або його облік ведеться в годинах, для розрахунку лікарняних і декретних застосовується середньогодинна заробітна плата.

Механізм обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат у випадках, коли норма робочого часу в розрахунковому періоді та в періоді, за який виплачується допомога, різна, Порядком № 1266 не передбачено. Зокрема, це може бути, коли в окремих місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня зарплата, або в періоді, за який виплачується допомога, установлюється неповний робочий день.

Тому з метою запобігання нецільовому використанню коштів ФСС ТВП вважає за необхідне для обчислення середньої заробітної плати при наданні допомоги у випадках установлення режиму неповного робочого дня керуватися п. 15 Порядку № 1266, тобто застосовувати середньогодинну заробітну плату.

Наведемо умовний приклад розрахунку суми лікарняних працівнику в разі, коли встановлення неповного режиму робочого часу у вигляді неповного робочого дня відбулося в місяці нарахування допомоги.

Приклад.

Працівник підприємства хворів з 16 по 25 лютого 2009 року. З 1 лютого 2009 року для працівника встановлено неповний робочий час у вигляді неповного робочого дня: працівника переведено на 0,75 ставки, режим роботи — п’ятиденний робочий тиждень з тривалістю робочого дня 6 годин. Про зміну істотних умов праці згідно зі ст. 32 КЗпП працівника було попереджено за 2 місяці.

Страховий стаж працівника становить 12 років.

У розрахунковому періоді (серпень 2008 року — січень 2009 року) працівник працював за повною ставкою за графіком п’ятиденного робочого тижня з восьмигодинним робочим днем.

Заробітна плата, кількість відпрацьованих днів та годин за розрахунковий період (серпень 2008 року — січень 2009 року) склали:

 

Місяці

Кількість відпрацьованих

Заробітна плата, грн.

днів

годин

Серпень 2008 року

20

160

1000

Вересень 2008 року

22

176

1000

Жовтень 2008 року

23

184

1200

Листопад 2008 року

20

160

1200

Грудень 2008 року

23

183

1300

Січень 2009 року

20

159

1300

Усього:

128

1022

7000

 

Середньогодинна заробітна плата становитиме:

7000 : 1022 = 6,85 грн.

Кількість робочих годин, пропущених працівником у зв’язку з хворобою за перші п’ять календарних днів хвороби (період з 16 по 20 лютого 2009 року), згідно з установленим графіком роботи працівника становить 30 годин (5 дн. х 6 год.).

Сума оплати перших п’яти днів непрацездатності складе:

6,85 x 30 = 205,50 грн.

Кількість робочих годин, пропущених працівником у зв’язку з хворобою за решту днів (період з 21 по 25 лютого 2009 року), згідно з установленим графіком роботи працівника становить 18 годин (3 дн. х х 6 год.).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності дорівнює:

6,85 x 18 = 123,30 грн.

З листа ФСС ТВП, що коментується, можна дійти висновку, що середньогодинну заробітну плату для розрахунку страхових виплат необхідно використовувати і в ситуаціях, коли в окремих місяцях розрахункового періоду було встановлено неповний робочий день.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі