Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ОП
Лист від 16.12.2008 р. № 621/18/99-08

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Лист від 16.12.2008 р. № 621/18/99-08

 

У Департаменті соціального партнерства і загальнообов’язкового державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <...> звернення щодо розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Середня заробітна плата для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, із змінами.

Відповідно до пункту 5 Порядку, якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менш як 6 календарних місяців, середня заробітна плата (дохід) обчислюється

за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

Таким чином, розрахунковим періодом при обчисленні середнього заробітку для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності буде період з 1 липня по 30 листопада 2008 року.

 

Заступник директора Департаменту соціального партнерства і
загальнообов’язкового державного соціального страхування
О. Постоюк

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Визначення розрахункового періоду

 

Спочатку нагадаємо, що розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

У листі, що коментується, Мінпраці відповідає на таке запитання:

«Чи можна включити до розрахункового періоду місяць, в якому працівника було прийнято на роботу не з 1-го числа місяця (перший день припадає на вихідний), якщо робочі дні згідно з графіком роботи відпрацьовано повністю?

Наприклад, працівника було прийнято на роботу 02.06.2008 р. (01.06.2008 р. — неділя), а страховий випадок настав 03.12.2008 р.».

Як випливає з цього листа, місяць, в якому працівника було прийнято на роботу не з 1-го числа, але робочі дні в такому місяці згідно з графіком роботи відпрацьовано ним повністю,

не включається до розрахункового періоду. Розрахунковим періодом у наведеному прикладі є 1 липня — 30 листопада 2008 року, тобто червень 2008 року не включається до розрахункового періоду для визначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Хотілося б також звернути увагу на ситуацію, коли визначається розрахунковий період

для оплати щорічної відпустки. Тут застосовується інший підхід до визначення розрахункового періоду.

Працівнику, який відпрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку. При цьому слід ураховувати: якщо працівника було прийнято на роботу не з 1-го числа місяця, але робочі дні за графіком роботи відпрацьовано ним повністю, то цей місяць

включається до розрахункового періоду для визначення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки. Таку думку було висловлено фахівцем Мінпраці у статті «Оплата часу щорічних відпусток» // «Оплата праці», 2008, № 1, с. 14.

Так, якщо 5 травня 2008 року було першим робочим днем для всіх працівників підприємства, цей місяць

ураховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати для працівників, які відпрацювали на такому підприємстві менше року. Якщо ж працівника зараховано на роботу з 6 травня 2008 року, то цей місяць не враховується.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі