Теми статей
Обрати теми

Щодо права підприємства стягнути з поновленого на роботі за рішенням суду працівника вихідну допомогу, яка була виплачена йому при звільненні, і грошову компенсацію за невикористану відпустку

Редакція ОП
Лист від 08.01.2009 р. № 1/06/186-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо права підприємства стягнути з поновленого на роботі за рішенням суду працівника вихідну допомогу, яка була виплачена йому при звільненні, і грошову компенсацію за невикористану відпустку

Лист від 08.01.2009 р. № 1/06/186-09

 

Відповідно до частини першої ст. 235 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі суд одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи, але не більш як за один рік (частина друга ст. 235 КЗпП).

Відповідно до ст. 44 КЗпП вихідна допомога виплачується при припиненні трудового договору, а отже, судом при винесенні рішення про сплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу

має враховуватися факт виплати працівникові при звільненні вихідної допомоги.

Зазначене положення підтверджується абзацом другим п. 32 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 р. № 9.

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки (тобто до моменту звільнення), а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (частина перша ст. 24 Закону України «Про відпустки»).

Відповідно до п. 2 частини першої ст. 82 КЗпП час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у т. ч. час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу),

зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Законодавством про працю України

не передбачено повернення працівником грошової компенсації за всі не використані ним дні щорічної відпустки в разі поновлення його на роботі.

 

Начальник юридичного управління І. Тубелець

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Якщо працівника поновлено на попередній роботі за рішенням суду

 

У певних ситуаціях при звільненні працівнику виплачуються вихідна допомога і компенсація за невикористану відпустку.

Нагадаємо, що вихідна допомога — це грошова сума, що виплачується працівнику в передбачених законодавством випадках у разі припинення трудового договору. Випадки, коли виплата такої допомоги є обов’язковою, а також її розміри регламентуються ст. 44 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Компенсація за невикористану відпустку — це грошова компенсація, що виплачується згідно зі ст. 83 КЗпП у разі звільнення працівника за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

У листі, що коментується, Мінпраці звертає увагу на принципові моменти, пов’язані з поновленням працівника на попередній роботі за рішенням суду у зв’язку з незаконним звільненням або незаконним переведенням на іншу роботу.

Як передбачено ст. 235 КЗпП, при винесенні постанови про поновлення на роботі орган, що розглядає трудовий спір, одночасно має прийняти рішення про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше ніж за один рік. Середній заробіток у цьому випадку розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Отже, факт виплати працівнику вихідної допомоги при звільненні має враховуватися судом при винесенні постанови про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

А щодо компенсації за невикористану відпустку Мінпраці зауважило, що трудове законодавство не передбачає повернення такої виплати в разі поновлення працівника на попередній роботі. При цьому час оплачуваного вимушеного прогулу, пов’язаного з незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі