Теми статей
Обрати теми

Щодо заповнення вакантних посад в органах виконавчої влади

Редакція ОП
Лист від 16.01.2009 р. № 31-18020-03-21/875

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Щодо заповнення вакантних посад в органах виконавчої влади

Лист від 16.01.2009 р. № 31-18020-03-21/875

 

Ураховуючи чисельні звернення місцевих державних адміністрацій стосовно застосування пункту 5.1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу», Міністерство фінансів повідомляє.

Указаним пунктом з метою економного та раціонального використання бюджетних коштів органам виконавчої влади до кінця 2009 року заборонено заповнювати вакантні на 1 грудня 2008 року посади, крім посад керівників структурних підрозділів та їх заступників.

Зазначена норма стосується кількості вакантних посад, що не були заповнені станом на 1 грудня 2008 року. Тобто

до кінця 2009 року в апаратах місцевих державних адміністрацій, їх управліннях, відділах та інших структурних підрозділах має бути збережена кількість вакантних посад, що мала місце на 1 грудня 2008 року. Назва посади при цьому значення не має.

Стосовно посади працівника, який перебуває

у відпустці для догляду за дитиною, слід зазначити, що відповідно до чинного законодавства за цим працівником зберігається місце роботи (посада), тобто працівник перебуває у трудових відносинах з державним органом і його посада не вважається вакантною.

До посад керівників структурних підрозділів та їх заступників, на заповнення вакансій яких

не поширюється норма пункту 5.1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 р. № 1036, належать посади керівників управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій та їх заступників, посади керівників управлінь, відділів, секторів, що входять до складу апаратів місцевих держадміністрацій, їх управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів, та їх заступників.

Працевлаштування випускників Національної академії державного управління при Президенті України та інших вищих навчальних закладів, які навчалися за державними замовленнями, може проводитися в установленому законодавством порядку лише в разі виникнення додаткових вакантних посад після 1 грудня 2008 року.

 

Заступник Міністра В. Матвійчук

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

КАДРОВІ ПИТАННЯ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

 

Наприкінці 2008 року КМУ прийняв постанову «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036 (див. «Оплата праці», 2008, № 11, с. 4), що регламентує здійснення низки антикризових заходів у бюджетній сфері. Розроблені заходи порушують і питання оплати праці працівників бюджетної сфери. У коментарі до цієї постанови (див. «Оплата праці», 2008, № 12, с. 10) ми писали, що здебільшого заходи, передбачені постановою в частині оплати праці, зводяться до обмеження та економії бюджетних коштів.

У зазначеній постанові серед усього іншого КМУ зобов’язав органи виконавчої влади до кінця 2009 року припинити заповнення вакантних посад на 1 грудня 2008 року, крім посад керівників структурних підрозділів та їх заступників (п. 5.1 постанови). Дію цього положення і роз’яснює Мінфін у листі, що коментується.

Отже, Мінфін звертає увагу, що до кінця 2009 року в апаратах місцевих держадміністрацій, їх управліннях, відділах та інших структурних підрозділах має зберігатися кількість вакантних посад, наявних станом на 1 грудня 2008 року. Тому всю плановану роботу в цьому році доведеться виконувати кадровим складом, який існує на зазначену дату.

При цьому відомство звертає увагу, що посада працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною, не вважається вакантною. З цього випливає, що на таку посаду можна прийняти нового працівника тимчасово, до виходу з декрету основного працівника.

Також звертаємо увагу, що обмеження стосовно заповнення вакантних посад не поширюється на посади керівників структурних підрозділів та їх заступників. До таких належать посади:

— керівників управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій та їх заступників;

— керівників управлінь, відділів, секторів, що входять до складу апаратів місцевих держадміністрацій, їх управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів, та їх заступників.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі