Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ВИКОНАННЯ ГРОМАДСЬКИХ РОБІТ: ВНЕСКИ ДО ФОНДІВ СОЦСТРАХУ СПЛАЧУЮТЬСЯ

У листі від 02.12.2008 р. № ДЦ-03-7529/0/6-08 Державний центр зайнятості надав роз'яснення з приводу нарахування та утримання внесків до Фонду на випадок безробіття із заробітної плати працівників, які виконують громадські роботи. Нагадаємо, що направлення безробітних громадян на оплачувані громадські роботи на підприємства, в установи та організації — один із видів діяльності державної служби зайнятості населення. Порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт регулюється постановою КМУ від 10.09.2008 р. № 839.

У листі Державний центр зайнятості зазначає, що заробітна плата фізичних осіб, які працюють на підприємстві на громадських роботах,

включається до фонду оплати праці підприємства, з якого справляються страхові внески до Фонду на випадок безробіття.

Додамо, що заробітна плата таких працівників обкладається внесками до всіх фондів соціального страхування у частині як нарахувань, так і утримань.

 

ВНЕСКИ ДО ФОНДУ ВІД НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ НА ВАРТІСТЬ ВУГІЛЛЯ НЕ НАРАХОВУЮТЬСЯ

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в листі від 09.01.2009 р. № 10-07-2 надала роз'яснення з питання нарахування і сплати страхових внесків до Фонду на суми вартості вугілля та вугільних брикетів, а також суми грошової компенсації вартості такого вугілля та вугільних брикетів, що надаються окремим категоріям працівників.

Фонд нагадав, що для нарахування страхових внесків мають виконуватися одночасно дві умови: виплата має входити до фонду оплати праці та обкладатися податком з доходів фізичних осіб. Перша умова в цьому випадку виконується: вартість вугілля, безкоштовно наданого окремим категоріям працівників відповідно до законодавства, та суми коштів на відшкодування його оплати входять до фонду оплати праці. Друга ж умова не виконується, оскільки об'єкт обкладення податком з доходів фізичних осіб згідно з п.п. 4.3.15 Закону України «Про оподаткування доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не виникає.

Тому

на суми безкоштовно наданого вугілля та вугільних брикетів, грошової компенсації вартості вугілля та вугільних брикетів працівникам вуглевидобувних підприємств, а починаючи з 01.01.2009 р.  також і працівникам вуглепереробних та вуглебудівних підприємств страхові внески до Фонду не нараховуються .

 

НОРМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ТВЕРДИМ ПАЛИВОМ ТА СКРАПЛЕНИМ ГАЗОМ НА 2009 РІК

На виконання ст. 47 Закону про держбюджет на 2009 рік постановою КМУ від 11.02.2009 р. № 73 затверджено норми забезпечення населення твердим паливом та скрапленим газом і граничні показники їх вартості на 2009 рік. Згідно з цими нормами населенню надаються пільги та житлові субсидії у грошовій формі для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Слід зауважити, що у 2009 році

мінімальні норми залишилися на рівні 2008 року. Нагадаємо, що на 2008 рік мінімальні норми забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничні показники їх вартості було затверджено постановою КМУ від 05.03.2008 р. № 150.

Зазначені норми застосовуються для розрахунку пільг, які щомісяця надаються шляхом зниження плати за користування житловим приміщенням з опаленням та освітленням (з безкоштовного користування) деяким категоріям працівників бюджетної сфери (освіти, охорони здоров'я, культури), які працюють і проживають у сільській місцевості.

 

ОХОРОНА ПРАЦІ

Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 29.12.2008 р. № 301 затверджено Правила охорони праці у метизному виробництві, а наказом від 22.12.2008 р. № 289 — Правила охорони праці в металургійній промисловості.

Накази набрали чинності з 09.02.2009 р. З моменту набуття чинності наказом від 22.12.2008 р. № 289 чинні раніше Загальні правила безпеки для підприємств та організацій металургійної промисловості, затверджені Держміськтехнаглядом СРСР від 13.05.87 р., не застосовуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі