Теми статей
Обрати теми

Оплата листка непрацездатності жінці, яка працює в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата листка непрацездатності жінці, яка працює в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи має право на отримання листка непрацездатності та його оплату жінка, яка має двох дітей: одну дитину віком до трьох років, другу — старше трьох, у випадку хвороби старшої дитини, якщо така жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та працює на умовах неповного робочого часу?

Чи має право на отримання та оплату листка непрацездатності жінка у випадку хвороби її самої, якщо вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та працює на умовах неповного робочого часу?

(Вінницька обл.)

 

Оскільки в період роботи з неповним робочим днем (тижнем) жінка, яка доглядає за дитиною віком до трьох років у період відпустки для догляду за дитиною, отримує заробітну плату, з якої сплачуються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, вона є застрахованою особою. У ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III наведено вичерпний перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. До таких випадків не належить тимчасова непрацездатність у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тому в разі тимчасової непрацездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років листок непрацездатності оплачується на загальних підставах.

Якщо хворіє дитина віком до трьох років, то листок непрацездатності не видається для догляду за нею в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455), оскільки в цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таким чином, жінці, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, повинні видати листок непрацездатності в разі її тимчасової непрацездатності, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років та оплатити його за місцем роботи виходячи з фактично нарахованої заробітної плати за відпрацьований час у розрахунковому періоді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі