Теми статей
Обрати теми

Безплатна видача молока

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Безплатна видача молока

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чи мають право на безплатну видачу молока чи інших продуктів харчування працівники клініко-діагностичних лабораторій закладу охорони здоров’я?

(м. Суми)

 

Видачу молока працівникам, які працюють у шкідливих умовах праці, передбачено

статтею 166 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. Нормативним актом із цього питання є постанова Держкомпраці та Президії ВЦРПС «Про порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам та службовцям, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці від 16.12.87 р. № 731/П-13, яка застосовується на території України у зв'язку з відсутністю аналогічного нормативного акта України.

Підприємствам, установам та організаціям надано право самостійно вирішувати всі питання, пов'язані з безплатною видачею працівникам молока,

шляхом затвердження Переліку хімічних речовин, за роботу з якими в профілактичних цілях рекомендоване вживання молока, як додатка до колективного договору.

При цьому слід мати на увазі, що безплатна видача молока працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, здійснюється за таких умов:

а) молоко надається по 0,5 літра за зміну, незалежно від її тривалості, у дні фактичної зайнятості працівника на роботах, пов'язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, передбачених у Переліку;

б) видача та вживання молока мають здійснюватись у буфетах, столових чи спеціально обладнаних приміщеннях;

в) забороняється виплачувати гроші замість видачі молока, видавати молоко за одну чи декілька змін наперед або за минулі зміни, видавати молоко додому, замінювати іншими товарами та продуктами (крім рівноцінних — кефіру, кислого молока, мацоні);

г) молоко не видається працівникам, які одержують лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі