Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕВИПЛАТУ ТА НЕСВОЄЧАСНУ ВИПЛАТУ ЗАРПЛАТИ БУДЕ ПОСИЛЕНО

19 грудня 2008 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні Закон «Про посилення відповідальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших встановлених законом виплат». Прийняття Закону направлено на захист конституційного права громадян на своєчасне отримання заробітної плати.

Зокрема,

за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплати їх не в повному обсязі пропонується встановити розмір штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 — 1700 грн.). На сьогодні згідно з частиною першою ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення він становить від 15 до 50 нмдг (255 — 850 грн.).

На сьогодні

за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, яка вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації, частиною першою ст. 175 Кримінального кодексу України, передбачено штраф від 100 до 300 нмдг (1700 — 5100 грн.) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років, або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Пропонується посилити цю норму та встановити штраф у розмірі від 500 до 1000 нмдг (8500 — 17000 грн.). У той же час передбачається встановити строк позбавлення волі один рік.

За ті ж самі діяння, якщо вони були

вчинені внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати, частиною другою ст. 175 Кримінального кодексу України передбачено штраф у розмірі від 500 до 1000 нмдг (8500 — 17000 грн.), або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років. Пропонується встановити кримінальну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1000 до 1500 нмдг (17000 — 25500 грн.), або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на строк до двох років.

Також Закон посилить адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб органів державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ’ЯМ

24 грудня 2008 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям».

У ньому уточнюється порядок призначення державної допомоги малозабезпеченим сім'ям та умови, за яких вона призначається. Зокрема, передбачено включити до складу сімей, який враховується під час призначення допомоги, дітей, які навчаються за денною формою навчання не тільки у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, а й у загальноосвітніх навчальних закладах після досягнення ними 18-річного віку.

Також конкретизовано обставини, за яких державна соціальна допомога не призначається. Це відбувається, якщо працездатний член сім'ї не працює, не перебуває на обліку в центрі зайнятості, не навчається.

Разом з тим передбачено надання права Комісіям при місцевих органах виконавчої влади в окремих випадках приймати рішення про надання допомоги особам, які не працюють, у разі якщо в їх сім'ях є троє та більше дітей, які навчаються, або у складі сім'ї є інвалід, а також якщо сім'я позбавлена будь-яких джерел для існування в результаті тривалої хвороби одного або кількох членів сім'ї.

Одночасно пропонується посилити відповідальність особи, яка звертається за призначенням соціальної допомоги, за подання неправдивих відомостей. Так, якщо сім'єю навмисне подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру, виплата призначеної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення. На наступний строк допомогу може бути призначено не раніше ніж через шість місяців, починаючи з першого числа місяця виявлення порушення.

(За матеріалами Міністерства праці та соціальної політики України, www.mlsp.gov.ua)

 

ЗМІНЕНО ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ СУКУПНОГО ДОХОДУ ДЛЯ СІМЕЙ БЕЗРОБІТНИХ

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання визначення сукупного доходу сім'ї для окремих видів соціальної допомоги» від 20.12.2008 р. № 1084. Постановою змінено порядок обчислення сукупного доходу для сімей безробітних, який застосовується для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, державної допомоги сім'ям з дітьми та субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Так, установлено, що за бажанням громадян, які внаслідок економічної кризи втратили роботу з незалежних від них обставин і визнані в установленому порядку безробітними, сукупний дохід їх сімей обчислюється не за шість місяців, як це було передбачено раніше, а

за три попередніх місяці. До сукупного доходу сім’ї замість заробітної плати за попередні місяці буде враховуватись розмір призначеної допомоги по безробіттю в місяці звернення за призначенням допомоги. При цьому житлові субсидії, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та державна допомога сім’ям з дітьми також призначатимуться на 3 місяці.

Постанова набула чинності з 26.12.2008 р. (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 26.12.2008 р. № 244) та буде діяти до стабілізації фінансово-економічної ситуації в Україні, але не пізніше ніж до 1 січня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі