Теми статей
Обрати теми

Щодо виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам вищих навчальних закладів

Редакція ОП
Лист від 09.01.2009 р. № 1/9-2

Міністерство освіти і науки України

Щодо виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам вищих навчальних закладів

Лист від 09.01.2009 р. № 1/9-2

 

У зв’язку із численними зверненнями, які надходять до Міністерства освіти і науки України від педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, вважаємо за необхідне надати наступне роз’яснення.

Статтею 46 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що учасниками навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах є

педагогічні і науково-педагогічні працівники. Перелік посад всіх педагогічних та науково-педагогічних працівників, розроблений на виконання статті 54 Закону України «Про освіту» і затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963, яка на даний час є чинним підзаконним нормативно-правовим актом.

Відповідно до зазначеного вище Переліку посади завідувача відділом (лабораторією, кабінету, частини) з основного напряму діяльності, його заступника, методиста, керівника навчальної (виробничої) практики, майстра виробничого навчання тощо є педагогічними і не обмежені віднесенням їх до окремих закладів освіти, тобто

зазначені посади можуть бути і у вищих навчальних закладах ІІІ — ІV рівнів акредитації.

Статтею 57 Закону України «Про освіту»

педагогічним і науково-педагогічним працівникам гарантовано виплату надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, а педагогічним працівникам — ще й надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків.

Порядок виплати надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення педагогічним і науково-педагогічним працівникам, який розроблено на виконання цієї статті закону, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 № 78.

Дія Порядку виплати надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення поширюється на працівників, які займають посади згідно з вищезазначеним Переліком педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 № 898.

Отже, виходячи з викладеного

, всі педагогічні працівники, які працюють у вищих навчальних закладах ІІІ — ІV рівнів акредитації, мають право на отримання надбавки за вислугу років, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки та щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

 

Перший заступник міністра О. Гребельник

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Педагогічні працівники вищих навчальних закладів мають право на виплати за ст. 57 Закону України «Про освіту»

 

У листі, що коментується, Міносвіти відповідає на запитання: чи можуть у вищих навчальних закладах ІІІ — ІV рівнів акредитації запроваджуватися посади не лише науково-педагогічних, а і педагогічних працівників? Якщо можуть, то чи мають особи, які обіймають посади педагогічних працівників, право на отримання виплат, гарантованих ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ?

Відповідаючи на ці запитання, Міносвіти вказує на те, що посади педагогічних працівників установлюються згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, та не обмежуються віднесенням їх до окремих навчальних закладів. Зокрема, до педагогічних належать посади: завідувача відділу (лабораторії, кабінету, частини) за основним напрямом діяльності, його заступника, методиста, керівника навчальної (виробничої) практики, майстра виробничого навчання.

Виходячи з того, що педагогічні працівники можуть займатися педагогічною діяльністю в будь-яких навчальних закладах, у вищих навчальних закладах ІІІ — ІV рівнів акредитації можуть бути, крім науково-педагогічних працівників, ще й педагогічні працівники.

Отже, усі педагогічні працівники, у тому числі ті, хто займає зазначені вище посади у вищих навчальних закладах ІІІ — ІV рівнів акредитації, мають право на отримання виплат, гарантованих ст. 57 Закону України «Про освіту»:

— надбавки за вислугу років;

— допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки;

— щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

Окремо зупинимося на особливостях виплати педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форм власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затверджений постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898, висуває до встановлення такої винагороди певні вимоги:

1) таку винагороду може бути виплачено педагогічному працівнику тільки за основним місцем роботи. Це також підтверджує Мінпраці в листі від 24.07.2008 р. № 481/13/84-08;

2) загальними критеріями для встановлення такої винагороди є досягнення успіхів у вихованні дітей, навчанні, вихованні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутність порушень виконавчої та трудової дисципліни;

3) винагорода надається відповідно до положення, затвердженого керівником навчального закладу чи методичної установи за погодженням із профспілковим комітетом та може включати додаткові критерії, крім визначених у пункті 2, з урахуванням специфіки навчального закладу чи методичної установи;

4) установлення винагороди педагогічним працівникам здійснюється в межах загальних коштів на оплату праці, передбачених кошторисом навчального закладу або методичної установи, виплата — на підставі наказу керівника навчального закладу чи методичної установи, а керівникам — за наказом вищої за рівнем установи;

5) розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

 

Людмила Трохименко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі