Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

З 1 ЛИПНЯ 2009 РОКУ РОЗМІР МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ СТАНОВИТЬ 630 грн.

З 1 липня 2009 року рівень мінімальної заробітної плати збільшено до 630 грн. (ст. 55 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI).

Це вплине, зокрема, на розмір посадових окладів окремих працівників

бюджетної сфери, оплата праці яких здійснюється згідно з Єдиною тарифною сіткою. Відповідно до постанови КМУ від 20.12.2008 р. № 1117 на 1 липня 2009 року посадовий оклад працівників 1-го і 2-го тарифних розрядів у штатному розписі має бути встановлено в розмірі 630 грн. Посадові оклади інших працівників залишаються на колишньому рівні, розрахованому виходячи з 545 грн.

 

НЕКОНСТИТУЦІЙНУ НОРМУ В «БЕЗРОБІТНОМУ» ЗАКОНІ УСУНЕНО

25 червня 2009 року набрав чинності Закон України від 11.06.2009 р. № 1505-VI, згідно з яким особам,

звільненим за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП), допомога по безробіттю виплачується починаючи з 8-го дня після реєстрації в службі зайнятості.

Нагадаємо, що з 13 січня 2009 року, тобто з набуттям чинності антикризовим Законом України від 25.12.2008 р. № 799-VI, зазначеним особам допомога виплачувалася починаючи з 91-го дня після реєстрації в службі зайнятості. 28 квітня 2009 року рішенням Конституційного Суду України № 9-рп/2009 цю норму визнано неконституційною. І ось тепер усе стало на свої місця — неконституційну норму усунено, припинення трудового договору згідно з п. 1 ст. 36 КЗпП законно вважається втратою роботи з не залежних від застрахованих осіб обставин.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ОПЛАЧУВАНИХ ГРОМАДСЬКИХ РОБІТ

30 червня 2009 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 р. № 610, якою затверджено Порядок організації загальнодержавних оплачуваних громадських робіт.

Згідно з Порядком загальнодержавні оплачувані громадські роботи — це роботи, що мають суспільно-корисну спрямованість і відповідають потребам держави виходячи із соціально-економічних інтересів. До таких робіт можуть залучатися безробітні, зареєстровані у службі зайнятості.

 

ПЕРЕТИН КОРДОНУ БЕЗРОБІТНИМИ — ПІД КОНТРОЛЕМ У МІНПРАЦІ

26 червня 2009 року набрав чинності Порядок надання відомостей щодо осіб, які в період отримання допомоги по безробіттю перетинали державний кордон України чи перебували за межами України, затверджений постановою КМУ від 17.06.2009 р. № 600. Порядок визначає механізм надання адміністрацією Держкордонслужби

за запитами Фонду соціального страхування на випадок безробіття і Мінпраці відомостей про осіб, які в період отримання допомоги по безробіттю перетинали державний кордон України чи перебували за межами України.

Згідно із затвердженим Порядком отримані

відомості використовуватимуться для перевірки обґрунтованості отримання такими особами допомоги по безробіттю.

 

ПОРЯДОК РОЗСТРОЧЕННЯ ШТРАФІВ ТА ПЕНІ

Пенсійний фонд України постановою правління від 21.05.2009 р. № 15-1 затвердив Порядок проведення органами ПФУ розстрочення сум штрафів та пені, накладених (нарахованих) у період з 1 січня 2007 року по 1 січня 2009 року, і сум штрафів та пені, що підлягають накладенню (нарахуванню) на суми заборгованості зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій, що виникли до 1 січня 2009 року.

Слід зауважити, що не підлягають розстроченню в зазначеному періоді суми штрафів та пені, сплачені страхувальником, який на 1 січня не має заборгованості зі сплати страхових внесків, штрафів та пені перед Фондом.

Згідно з Порядком розстрочення надається за рішенням ПФУ. Для цього суб'єкт господарювання має подати до Фонду заяву за встановленою формою. Якщо орган ПФУ приймає позитивне рішення про розстрочення, то між ним та страхувальником укладається відповідний договір. Розстрочення може бути надано строком до 60 календарних місяців.

Як зазначається у Порядку, страхувальнику, який погасив заборгованість за страховими внесками, що виникла на 1 січня 2009 року, протягом 6 місяців з дня укладення окремого договору в повному обсязі та що не допустив за період дії договору нової заборгованості за страховими внесками, штрафи та пеня не загрожують.

Порядок набрав чинності

3 липня 2009 року.

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕПРАВИЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ПОДАТКОВИХ ПІЛЬГ

Верховна Рада прийняла Закон України від 19.05.2009 р. № 1342-VI, згідно з яким п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III

доповнено п.п. 17.1.61такого змісту: «Платники податку (посадові особи платника податку), які використовують податкову пільгу не за призначенням та/або всупереч умовам або цілям її надання згідно із законом з питань відповідного податку, збору (обов'язкового платежу), а також будь-які інші особи, які використовують податкову пільгу, яку для них не призначено, вважаються такими, що умисно ухиляються від оподаткування». Такі особи додатково до штрафів, передбачених у пп. 17.1.1 — 17.1.5 Закону № 2181, сплачують суму податків, що підлягає нарахуванню без застосування податкової пільги, а також штраф у розмірі двохсот відсотків від такої суми. Сплата штрафу не звільняє таких осіб від юридичної відповідальності за навмисне ухилення від оподаткування.

Зазначені доповнення наберуть чинності

1 січня 2010 року .

 

ДОПОВНЕНО ПЕРЕЛІК ПОСАД ДЛЯ ОТРИМАННЯ НАУКОВОЇ ПЕНСІЇ

Кабінет Міністрів України постановою від 03.06.2009 р. № 539 уніс зміни до Переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги в разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 р. № 257.

У результаті зазначених змін п. 4 Переліку доповнено посадою заступника головного конструктора (інженера, технолога) з наукового, науково-технічного напряму діяльності підприємства, установи, організації.

Постанова набере чинності

1 січня 2010 року.

 

ДОПОВНЕНО ПЕРЕЛІК ОСІБ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ІНВАЛІДІВ ВІЙНИ

Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту осіб, які у неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941 — 1945 років» від 03.06.2009 р. № 1439-VI. Закон набере чинності 1 січня 2010 року.

Згідно з цим Законом

з 1 січня 2010 року особам, які в неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії та Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941 — 1945 років і стали інвалідами внаслідок загального захворювання або захворювання, отриманого під час проходження військової служби чи служби у відповідних органах, також буде присвоєно статус інвалідів війни.

 

ДОПЛАТА ВНЕСКІВ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ ПРИВАТНИМИ ПІДПРИЄМЦЯМИ: ЧЕРГОВІ РОЗ'ЯСНЕННЯ

Мінпраці в роз'ясненні від 22.05.2009 р. уточнило порядок доплати пенсійних внесків

приватними підприємцями, які сплачують єдиний чи фіксований податок, згідно з постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 366 (див. «Оплата праці», 2009, № 9, с. 5).

Мінпраці зазначило

реквізити єдиного банківського рахунка для зарахування внесків (які ми вже повідомили нашим читачам — див. «Оплата праці», 2009, № 11, с. 7). Відомство роз'яснило, що код за КОАТУУ, необхідний для заповнення платіжного доручення на сплату пенсійних внесків, платник може дізнатися ще й на сайті Держкомстату України www.ukrstat.gov.ua, вікно «Методологія та звітна документація», розділ «Класифікація».

Крім того, Мінпраці нагадало

терміни сплати пенсійних внесків, а саме:

— за II квартал —

не пізніше 20 липня;

— за III квартал —

не пізніше 20 жовтня;

— за IV квартал —

не пізніше 20 січня.

Це означає, що останнім днем здійснення доплати за травень та червень 2009 року є 20 липня 2009 року.

 

ДОЗВІЛ НА ПРОВЕДЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ РОБІТ

Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до статей 21 і 33 Закону України «Про охорону праці» від 04.06.2009 р. № 1454-VI. Нововведення стосуються суб'єктів господарювання, які здійснюють роботи підвищеної небезпеки та експлуатують відповідні машини, механізми та устаткування.

Закон набере чинності

1 січня 2010 року. Відповідно до змін, унесених до ст. 21 і 33 Закону України «Про охорону праці», з 1 січня 2010 року роботодавець має отримувати дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Дозвіл безкоштовно видаватиметься органами виконавчої влади з нагляду за охороною праці на підставі висновків за результатами експертизи, проведеної експертно-технічними центрами, науково-дослідними інститутами, дослідницькими, випробувальними лабораторіями та іншими підрозділами технічної підтримки органів держконтролю за охороною праці.

Кабінет Міністрів визначатиме переліки видів робіт, машин та устаткування підвищеної небезпеки, початок проведення чи експлуатація яких потребує отримання дозволу, а також граничні розміри тарифів на проведення експертизи незалежними експертними організаціями, за результатами якої видаються дозволи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі