Теми статей
Обрати теми

Надання матеріальної допомоги інспектору військового обліку сільради

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання матеріальної допомоги інспектору військового обліку сільради

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право інспектор військового обліку сільської ради на отримання матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення? Якщо має, то в якому розмірі?

(Закарпатська обл.)

 

Оплату праці працівників сільських, селищних, міських, районних і районних у місті рад регулює постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Згідно з п. 2 цієї постанови керівникам таких органів надано право в межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, надання матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення, здійснюється в межах затверджених видатків на оплату праці. Як зазначено в листі Мінпраці від 03.10.2008 р. № 639/13/84-08, право приймати рішення про встановлення таких виплат працівникам органів місцевого самоврядування надано керівникам самостійних структурних підрозділів, у яких вони працюють.

У нашому випадку право на встановлення матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, інспектору військового обліку сільської ради надано керівнику — голові сільської ради в межах затверджених видатків на оплату праці.

Щодо розміру матеріальної допомоги зазначимо таке.

Мінпраці в листі від 26.01.2009 р. № 70/13/84-09 нагадало, що обчислення середньої заробітної плати для нарахування матеріальної допомоги здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок). Для розрахунку матеріальної допомоги середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи із виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати в цих випадках, передбачені п. 3 Порядку. Це — основна заробітна плата: доплати, надбавки, премії, які мають постійний характер тощо.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

При цьому слід мати на увазі, що згідно з п. 4 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (зокрема, за час відрядження) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі